13 augusti 2010

SEMESTER I USA 3


Tre “must see” - Empire State building, Frihetsgudinnan & Central Park.

New York var alltså sista stoppet på denna resa. Jag kan bara beskriva ett besök i denna stad som intensivt . Det finns hur mycket som helst att se och göra, och chansen att du hinner med allt du vill är minimal. Vi besökte museum, promenerade i Central Park, spenderade en kväll på stand up comedy klubb, såg Phantom of the OperaBroadway, letade efter guldkorn på loppmarknad, tittade i skyltfönster längst med 5th Avenue och satt i publiken under inspelning av the Late Show med David Letterman.
Bilderna ovan är alla tagna vid Times Square. Ni som vet hur min man ser ut kanske kan hitta honom på en av bilderna. Och nej, jag lovar, det är inte på bilden nere till höger.
Poliserna som körde motorcyklarna uppe till höger stod i skuggan och snackade skit, och såg inte alls så tuffa och hårda ut som man kanske kan tro om amerikanska poliser.
Ett piano stod uppställ, för vem som helst att spela på.

Det finns många helt fantastiska museum i New York, flera av dem tar en hel dag att gå igenom (om man vill se allt). Bilden på Marilyn Monore, av Andy Warhol, hänger på MoMA (Museum of Modern Art). Jag är väldigt förtjust i modern konst och MoMA var en upplevelse. Ett annat helt fantastiskt musem är Metropolitan Museum of Art. Vilka samlingar! Här finns allt från 1700-tals konst, riddarrustningar och grekiska statyer till japanska vikskärmar, polynesiska musikinstrument och porslinsfiguriner. Statyn uppe till höger heter något i stil med Pojken och grodorna. Roligt att se är också de konstnärer som kommer till museumet för att lära och måla.

Bilden nere till vänster är från American Museum of Natural History. Det är verkligen fascinerande att gå omkring bland, och under, skelett från dinosarier och andra forntida djur. Dessutom finns fantastiska miljöer med uppstoppade djur, som denna med prärievargar. Extra roligt, när jag tog denna bild, var den lilla pojken på kanske 4 år som stod framför montern och ylade han med. Jag hann dock inte fånga det på foto innan han exalterad sprang vidare.

Och slutligen några bilder från”here and there”. Vattenposten står självklart i Little Italy.
På många av bänkarna i Central Park sitter det sådana här små skyltar, just denna tyckte jag var lite speciell.
Papegojorna i mosaik finns i nedgången till tunnelbanan vid naturhistoriska museumet. Hela den stationen är fylld med djurmotiv av mosaik. Och många andra tunnelbanestationer runt om i New York är lika konstfullt smyckade.
Huset med sliten text ligger på en sidogata till Broadway. Om du går från Times Square ner mot Empire State building och tittar år vänster, då kan du få syn på denna byggnad.

Det var vad jag hade tänkt att visa från vår semester (tidigare inläg här och här). Totalt var vi "over there" i drygt 2.5 veckor, med 2 veckors körning. Jag måste säga att om ni någon gång reser till USA – hyr bil och kör – man får se så mycket mer och har helt andra möjligheter till att skräddarsy sin egen semester. Och med GPS kommer man fram dit man ska, även om den ibland tar en på små omvägar. Och ibland får man vända, som då GPS’en försöker att leda in en på en liten grusstig med bom över. Men sådant är ju bara roligt!

av jill från ett av fyra rum.

6 kommentarer:

Vikeskärs hem och vardag sa...

Ni verkar ha haft en otroligt bra resa. Kan du kanske tipsa om ett bra hotell i New york? Vi vill dit men jag är kass på att hitta bra hotell.
Kram

Gardenhouse sa...

Blir så avis, av att läsa se er resa =)
Så jätte kul ni måste ha haft! Kanske blir det min tur nångång. Då kan jag ju få tips av dig!
Trevlig helg,
kram Sussi

Hanna sa...

Vilken semester.
kram
Hanna

Anonym sa...

Dejlig post & tack för snålskjutsen (alltså platsen i Din cyber-resväska).

Din blogg sprakar av livslust och jag blir helt slut bara jag tar del av Din resrutt. Har själv semestrat i USA många gånger, och alltid behövt semester när jag kommit tillbaks till Sverige ;)

Tack för go kommentar!

Agneta

Systrarna Hjertén sa...

Å, jag bli helt sjuk!!!!!!

Har varit i New York en gång, men tror att jag skulle kunna resa dit hur många gånger som helst utan att tröttna!!

Mvh
Frida

Therese sa...

Wow, ni har verkligen ett minne för livet. Så underbart att få uppleva allt detta tillsammans <3 Kram