21 augusti 2009

Matrjosjkadockor


Ryska Matrjosjkadockor har jag alltid gillat. Som lite var det roligt att sitta och plocka ut de allt mindre dockorna och ställa på rad. Och sedan plocka ihop alla igen till en enda stor docka.

Idag är jag kanske mer förtjust i de glada färgerna och de härliga mönstren.

Jag har själv inte ägt någon Matrjosjka tidigare, men finner plötsligt att jag nu har två stycken. Den ena är nytillverkad och långt ifrån rysk. Den är helt klart mer modern i färger och mönster och jag gillar verkligen det turkosa, som gör sig fint i vårt arbetsrum.

Den äldre dockan är ett loppisfynd. En mer klassiskt variant, kanske en souvernir någon köpt med sig hem. Nu har den iallafall hamnat hemma hos oss och är en härlig färgklick i tv-rummet.

Lite fakta från Wikipedia
Matrjosjka är en delbar rysk docka, med mindre liknande dockor inuti. Dockan kallas ibland felaktigt för Babusjka, vilket är det ryska ordet för farmor/mormor. Matrjosjkan skapades runt förra sekelskiftet. Dess tillblivelse kan spåras till Moskva och leksakstillverkningen på Leontjevskij pereulok 7, där det idag finns ett matrjoskamuseum. På den här tiden var fjärran östern på modet och dockan tillverkades efter japansk förebild, men det ska ha förekommit liknande leksaker även i Ryssland tidigare. Den första dockan gjordes av konstnären Sergej Maljutin. Anatolij Mamontova presenterade dockan på världsutställningen i Paris 1900 där den fick sitt internationella genombrott. Namnet Matrjosjka kommer från Matrona (som kommer från latinets mater – mor) vilket var ett vanligt förnamn bland ryska bondkvinnor vid tiden för dockans tillkomst.

Med detta önskar jag er alla en riktigt god helg!

9 kommentarer:

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Fint inlägg..o jag gillat ju så de färgglada dockorna!!!!
Tack för informationen, intressant..har alltids trott de hetat babujska.

så ni varmed i Riga i år..kul!!! Vad tyckte ni?
Vi hade turen att komma dit på en strålande solig o varm dag..de blev ju extra mycket + då;))

kram ♥

millandante sa...

Ja där fick jag lära mig lite nytt! De är så fina till det vita de dockorna! Och jag måste säga att du bjuder på så fina inlägg och bilder!!! Mycket inspiration på en gång nu när jag läser ikapp (synd att kl. är långt över midnatt annars hade jag gärna letat fram någonting gammalt i mässing)
Ha det så bra i helgen!
Kram

beate sa...

ikke sant de er søte. Jeg har også den i rosa og blått. Herlige farger!

Ha en fin dag
Beate

et kjært hjem sa...

Så fine! Jeg har flere ganger lurt på å kjøpe den i rosa og blå...men det har ikke blitt ennå :) Jentungen min ville ha digget de :)

Ann-Catrin sa...

Hallå där.. perefkt då fick man sig en lektion.. hade noll koll på stavningen

så söta de är.. både nytillverkad och gammal

kram på dig
A-C

Fröken Fräken sa...

Jag gillade också att plocka iu sådana dockor när jag var liten. Har sett de som sprayat sådana dockor enfärgade, vilket också ser häftigt ut!

Granits stämplar är inte jättemycket större än CO's. Jag skulle gärna vilja ha stämplar som var runt 10 cm höga, men har inte stött på några sådana än..

StrandviksVillan sa...

Kul med lite info!
Jag har också en sån liggande i förrådet, den är faktiskt rysk... Kanske skulle ta fram den ;)

Anonym sa...

Såg hos Fröken Fräken att du planerat att besöka Granit i Sundsvall. Tyvärr stänger butiken idag, 23/8. Den ligger tydligen för långt norrut så logistiken blir för dyr... Istället öppnas en ny butik i Lund. Superbra när man bor tre timmar norr om Uppsala, eller hur?
/Lotta

Anonym sa...

Vad fina de är! Nu när jag var hemma i Sweden, så hittade jag mina gamla matrjosjkadockor. Funderade ett kort ögonblick på att spraya dem vita, men nu tror jag att jag skippar det. Vill ha dem färgglada. Tack vare dig så får de vara i orginal :)
Hoppas att du har en fin semester i Grekland! Tack för dina besök, jag uppskattar det verkligen =)