4 maj 2009

The simple floral home


Jag tycker mycket om blommor i inredningen, så helt självklart är favoriten bland mina inredningsböcker The simple floral home. Det är en fantastisk bok fylld av härligt inspirerande bilder. Boken är uppdelad i fem olika kapitel, som alla fokuserar på olika stilar och färgsättningar. Det blommiga i en inredning kan hittas på allt ifrån krukväxter och snittblommor, till keramik, tyg, kakel och glas.

I kapitel ett - Fresh and light - ligger fokus på härligt friska färger, som citrongult och gräsgrönt, mot en ganska neutral bakgrund. Gult kan ju vara svårt att få in i inredningen, men här kan man hitta tips om hur man kan kombinera med andra färger och material.

Kapitel två heter Cool and clear, där färgerna blått och lila dominerar. Mörkare toner, tillsammans med mörkt trä och rostad metall, används för att skapa ett djup i inredningen. Vitt och créme utgör basen och ljusare blå toner och lila utgör accentfärger.

I Bold and brilliant är det rosa, rött och orange. Det är lite spansk hetta över det hela och det gäller att inte ta i för mycket. Även här har man använt sig av en neutral bakgrund, och låter färgglada utropstecken stoltsera. Lampan på bilden nedan tycker jag själv är helt underbar och har en plan på en egen skapelse i samma stil.

Från hetta till en dovare färgskala, i Soft and subtle blandas brunt, guld, ockra, plommon och mullvad. En ganska spartansk inredning, med få men effektfulla detaljer, skapar ett lugn, utan att det blir tråkigt.


Det sista kapitlet heter Deep and exotic, där mörkare rött och lila, blandat med ljusare rosa, skapar stämning. Ett viktigt inslag är exotiska blommor och detaljer. Mörkt och svärtat trä skapar härliga kontraster till de ljusa väggarna.

Det här är verkligen en härlig bok att bläddra i. Texterna är detaljrika och tar upp allt ifrån hur man ska komma igång, till val av rätt färgkombinationer. Detta är en detaljernas bok och författarinnan fokuserar väldigt på hur viktigt det är att använda sig av dem i inredningen. Rätt par kuddar i soffan lyfter hela rummet, men utan dem känns det platt och inte riktigt färdigt.

Till alla stilar har man valt att använda sig av ganska neutrala baser, vilket gör att det går lätt att förändra. Kanske vill man köra på lite Cool and clear till sommaren, för att framåt hösten göra det lite mer Deep and exotic?Bakom boken The simple floral home står stylisten Julia Bird, med fotografier av Pia Tryde och text av Jane Newdick. Förlag är Frances Lincoln Limited. Boken finns att köpa på Bokus, för den som är intresserad (och säkert på andra ställen också).