8 maj 2009

Renovering vardagsrum del 1


Hör och häpnad! Nu börjar vi faktiskt närma oss slutet av vardagsrumsrenoveringen. Idag ska vi börja lägga golv, och därefter är det endast golvlister som återstår innan det är dax för det roliga. Att inreda och göra fint! Men vi tar väl det från början...

Dagens vardagsrum bestod innan av två rum - det som då var vardagsrum och ett mindre rum vi kallade för trapprummet (härifrån gick trappan upp till loftet). På tre av väggarna inne i trapprummet satt det bröstpanel, med en strukturtapet upptill. Här rev vi ner panelen och fann en härligt mönstrad tapet under. Panelen på den sista väggen, den som trappan går längst med, har vi behållit, då det är panel hela vägen upp till nock.

Med en trappa längst med en vägg, fönster och balkongdörr längst en annan och så ett valv i en tredje vägg, var det svårt att använda detta lilla rum till något. Lösningen blev att riva ner väggen, för att få ett större rum och dessutom få utgången till balkongen direkt från vardagsrummet. Jag är inte heller speciellt förtjust i valv, särkilt inte sådana med en massa "dekorativa" lister runt, så att det försvann var ju bara en bonus.

Att riva ner väggen tog väl ungefär en timme och lämnade efter sig en decimeter bred glipa mellan golven. Först var planen att vi skulle lägga en list över denna glipa och på så sätt undgå att behöva lägga nytt golv (det var samma sorts golv i bägge rummen). Vi konstaterade dock att det inte skulle bli speciellt snyggt. Nytt golv fick det bli och operation riva golv startades.

Att ta bort klickgolvet var inga som helst problem och var gjort på ungefär 10 minuter. I vardagsrummet var det lagt direkt uppå trägolvet, då någon redan slitit bort det golv som tidigare var limmat fast direkt på trägolvet (limresterna finns kvar). I trapprummet låg dock en linoleummattan under klickgolvet, vilket resulterade i olika höjd på golven. Här fick vi alltså slita bort linoleummattan och spånskivorna den var limmad på. Spånskivorna i sig var dessutom fastspikade i trägolvet, men en sisådär 500 små spikar på 8 kvadratmeter. Snacka om att jag hade ont i ryggen efter det arbetet!

På två av väggarna i vardagsrummet satt det strukturtapet, på de två andra "fuskpanel", det vill säga skivor med infrästa spår. Dessa skivor togs bort, eftersom vi började leta efter en inbyggd bokhylla som tidigare fanns i en av väggarna. Det är bra med grannar som bott länge i huset och sitter inne med information... Denna bokhylla har vi nu tagit fram igen och trots att den inte är stor är all typ av förvaring alltid välbehövlig.

Istället för att riva ner all strukturtapet och tillbringa veckor med spackelspaden i ena handen och slipmaskinen i den andra, har vi satt upp gipsskivor på alla väggar, utom den panelen är kvar på. Efter spackling och slipning av skarvarna var underarbetet gjort.

Men nu räcker det med renoveringsbilder, till nästa inlägg...