25 oktober 2010

LAVENDELFUNDERINGAR

Lavendelfunderingar. Lavendelproblematik.
Ska jag försöka övervintra den inomhus, i kruka? Jag gillar den skarpt där den står och ser lite lagom risig ut. Dock har jag läst av lavendel inte är riktigt förtjust i den torra inomhusluften, så risken finns ju där att den inte klarar vintern härinne. Ska jag istället plantera ut den i rabatten, klarar den det när det är så sent på säsongen? Någon som har erfarenhet?
Alternativet är ju att jag helt enkelt låter det vara såhär, och så får den leva så länge den gör det. Att ställa sig och gräva i trädgården lockar verkligen inte i nuläget, när det regnar och snöar om vartannat. Jag som precis gått in i höstmodus är inte riktigt beredd på vinter. Det är nog inte min lavendel heller, tror vi satsar på att övervintra inomhus båda två. 

av jill från ett av fyra rum.

15 kommentarer:

Therese sa...

Jag har liknande problem, men med taklök som ska vara ute men som jag har i krukor tills jag kan sätta ut dem nästa år. Vattnar dem ej utan sprayar dem då å då... får se hur det går. Kram kram

LissenTo sa...

Har inte en aning vad som är bäst. Men om den fortfarande doftar så kan du ju njuta av det och några tända ljus. Tycker också att det är höst, minst 4 veckor till...............

Ha det gott.//Lissen

milla-andante sa...

Hjälp, jag kom precis på att min Lavendel står kvar ute... det var nog den det...=/ Faktum är att jag har ingen aning, men jag tycker ju det låter trevligare för den inne i värmen... du får chansa på det!:)

Tack för att du berättade att det inte gick att komma fram till min blogg! Nu är det fixat!!:)

Kram:)

Mitt hvite hus sa...

Heisan

ja sannelig om jeg vet helt sikkert du..

ville nok kanksje trodd de likte seg bedre ute... men det går jo ann og forøske å se hvprdan de trives inne også..

Gi oss en tilbake melding da..

Klemmer 0)

Katta sa...

Jag har försökt att få lavendel att övervintra inne flera gånger men har aldrig lyckats så i år satte jag ut dem i föreningens rabatter så vi får en ännu större lavendelrabatt till sommaren.Ha en fin dag, kram Katta

Fröken Fräken sa...

Jag har prövat båda alternativen, tyvärr utan större framgång. Dock ställde jag nog den för mörkt inomhus, och utomhus så skulle jag nog ha täckt över den bättre.. Jag gissar på att utomhusalternativet kan funka bäst dock!

Tack för köpa bostad-tipsen! Jag är rätt klar över vad jag vill ha, tyvärr är det ont om folk som vill sälja just det som jag vill ha.. men jag står ju inte på bar backe, så jag kan ju vara kräsen ;-D

Anonym sa...

Om du väljer att ha den inne så gör som Therese sa, "sprejja" ofta,tre/fyra ggr i veckan och kanske lite vatten "på fatet" varannan vecka. På det svalaste stället i huset. Om du sätter ut den så måste du gräva ner den, med eller utan kruka, nära husgrunden och täcka över med isolering + ett litet "tak".Jag skulle nog prova ute och det är nyttigt att gräva.

P&K / pappan

Catje sa...

Mine 3 lavendeler skal overvintre inne i krukker, men i sommer-hytta som ikke er isolert. I fjor var det minus 25 grader der, så det gjenstår og se hvordan de klarer seg! De får ikke noe vann heller, men så går de vel i dvale vil jeg tro. Krysser fingrene.

Catje

Hanna sa...

fin lavendel.
Kram
Hanna

Gardenhouse sa...

Lycka till med Lavendeln inne du, det tror jag blir bäst så här sent på höstkanten. Med mina är de si och så med hur de överlever ute också...
Trevlig vecka i höst rusket!
Kram Sussi

Therese sa...

Stort lycka till, jag har noll och noll erfarenhet av lavendel så mig ska du inte fråga;)

Ha en skön kväll, kram Therese

Lollo sa...

Tro du inte att den klarar sig om den står lite lagom kallt i krukan över vintern?

Kram från Lollo

pysselpralinen sa...

Jag skulle chansa. Den är så fin som den är. Men jag har ingen erfarenhet så jag vet inte om det funkar.
Snön har tack o lov smält bort! Jag behöver inte riktigt få vintern hit än, det räcker med vetskapen om att det är mindre än två månader till julafton. :-) Snön kan komma om sisådär 1 ½ månad tycker jag. Och ge sig av cirkus tre veckor senare. Då är jag nöjd. Kyla är helt ok, men snö klarar jag mig faktiskt utan efter jul.
Fast att spara några sommarkrukväxter inomhus borde ju vara ett smart sätt att överleva vintern. Bara de också överlever.:-)

[ no47.mia ] sa...

Hej!
Prova och se du.. om den står lite svalare kanske den överlever..
Dom är underbara... färgen, doften mmmm....

kram mia

Cecilia sa...

Hej hej,
Jag stoppade precis ner de jag hade i mina utekrukor i jorden... så länge det inte är tjäle i backen så skulle jag stoppa ner dem i jorden (ev undvika de mest utsatta lägena), du kan ju alltid lägga över lite extra höstlöv runt om så är det nog stor chans att de klarar sig, det är ju inte smällkall vinter ännu (här) i alla fall.... jag brukar alltid höstfynda på plantskolan nu på senhösten/vintern och gräva ner så länge som det går att gräva... det mesta brukar klara sig finfint!
Kram
/kusinvitamin Cecilia