30 juni 2009

Vardagsrum del 2


Stort tack för alla snälla hälsningar om vårt vardagsrum. Det är alltid roligt att andra tycker om sådant man själv är riktigt nöjd med.

I dagens inlägg visar jag upp den andra delen av vardagsrummet. Precis där golvlampan står var det tidigare en vägg (se här), så ni förstår ju hur mycket större och luftigare detta rum känns nu när den är borta.

Soffan kommer från Ikea, en modell som inte längre finns i sortimentet. Det vita quiltade överkastet kommer från Indiska. Tycker det är härligt nu på sommaren att soffan är extra ljus. Dessutom binds då soffan ihop med fotpallen och fåtöljen, som båda har vita överdrag.

Vid fönstret, till vänster om soffan, står Olivia. Jag vet är det är smått löjligt att döpa ett olivträd till Oliva. Möjligen är det löjligt att alls döpa en planta, men jag kunde inte låta bli. Jag sa det liksom på skämt till maken, och så fastnade det. Korgen är inköpt på Kid. Faktum är att jag såg korgen, tänkte att i den skulle man ha ett olivträd, köpte korgen och åkte till Mester Grønn där de hade specialpris på just olivträd. Så kan det gå.

På väggen ovanför soffan sitter två tavellister. Perfekt tycker jag, då det ger möjlighet till lite förändring. De vita ramarna var tidigare guldfärgade, men ser mycket bättre ut nu när de har målats. Schablonerna som bildar ordet VILA har jag köpt på Etsy.


Längst in i hörnet står en Billy bokhylla. Tyget på insidan är ett gardinpar som fanns i samlingen och de tunna listerna i ek kom med ett par garderobsdörrar, där vi inte använda alla till just de dörrarna. Öppnar man dessa dörrar hittar man skivsamlingen. Det känns skönt att kunna stänga om den, då så pass många CD-skivor lätt ger ett stökigt intryck (enligt mig...inte enligt maken).

Det lilla brickbordet passar perfekt framför fönstret ut mot balkongen. Som ni ser är mina pelargoner fortfarande väldigt små. De fick stå i vintervila lite för länge, då jag inte hade möjlighet att ta upp dem under renoveringen. Men de börjar ta sig, nu har till och med knopparna kommit.

Under trappan har jag intrett en liten läshörna, med fåtölj och liten fotpall. Den virkade pläden är köpt för kanske ett år sedan på Lagerhaus. Här sitter jag och läser inredningstidningar, eller virkar mormorsrutor till min egna pläd. Har ungefär 120 rutor kvar nu...


Mitt emot soffan har vi kaminen, som värmer gott om vintern. Den runda brickan, som står på fotpallen, är i zink. Letade länge och väl efter en bricka hit, som lite mer stabil avställningsyta, och hittade den till slut på utförsäljning i Sverige för 175kr. Den runda formen bryter av det fyrkantiga runt omkring.

Men det önskar jag er alla en riktigt fin fortsättning på veckan!

23 juni 2009

Vårt vardagsrum del 1


Nu kommer de första bilderna på vårt färdigrenoverade (nästan) vardagsrum. Trappan upp till övervåningen är fortfarande inte målad, men det kommer...

Vårt kök är alldeles för litet för att rymma ett matbord, så därför är det placerat i vardagsrummet. Bordet är i massiv ek, inköpt på Ikea, och stolarna är loppisfyndade. De var vitmålade redan då, men färgen har förbättrats och sitsarna har fått ny klädsel. Mattan under bordet är köpt på Åhléns och samma sort ligger vid soffan, bakom mig och kameran.

På fönsterbrädena försöker jag hålla det till minimalt med ting. Ju enklare desto bättre, då kommer mest möjligt med ljus in och vi kan njuta av utsikten. Av denna anledning har vi bara tunna, vita gardiner. Dessa är inköpta på Kid och har ett invävt rutmönster, det ger lite struktur och liv utan att ta över.


Piedestalen i hörnet är ett loppisfynd för 10 kr! Ni kan tänka er att det blev ett snabbt köp. Tycker formen är så härlig och nu när den har blivit vit kommer den bättre fram. I väntan på att jag ska komma på vad jag egentligen ska ha på piedestalen så får den lilla fågeln i gjutjärn utgöra (den lilla) kronan på verket.

Skänkarna har fått flytta lite åt vänster, för att det ska var möjligt att öppna dörrarna in till den inbygda bokhyllan. Ovanför bokhyllan har vi satt upp en hylla. Jag tycker om att ha små hyllor lite här och där, då de ger möjlighet till att enkelt dekorera efter säsong och humör.


Klockan på väggen har jag köpt i Riga. Förutom att den är riktigt snygg är den dessutom stor, ungefär 40 centimeter i diameter. Knopparna till dörrarna är i genomskinlig plast och fungerar utmärkt till tapeten.


Detta är alltså den ena delen av vardagsrummet. Till nästa inlägg tänkte jag vända på mig och visa er vad som finns på den andra sidan av rummet, med det blir nog inte förrän nästa vecka. Imorgon kommer nämligen mina föräldrar på besök, med världens goaste vovve i släptåg. För ett år sedan var Cliff så här liten, nu kan jag meddela att han är betydligt större. En riktigt snäll bamsebjörn!

21 juni 2009

Man tager...


...rosor som stått sedan dem köptes 1.5 vecka tidigare. Iris från en bukett vi fick av våra gäster förra helgen. Blåklint och gräslöksblommor från trädgården. Man tager helt enkelt vad man haver.


Resultatet blev en riktigt härlig bukett i mjuka sommarfärger. Den står fortfarande fint där på matbordet, två dagar senare.

Jag hoppas att ni har haft en fin Midsommarhelg. Här i Norge firas ju inte Midsommar på samma sätt som i Sverige, men vi har haft en bra helg. I fredags hade vi middagsbesök och bjöd våra svensk/norska gäster på bland annat svensk sill, nubbe och jordgubbstårta. Som sig bör!

17 juni 2009

Gårdagens fynd


Igår efter jobbet for jag förbi en av Fretex butikerna som ligger på vägen hem. Alltid lika roligt att ta en sväng förbi, titta in i 10 minuter och se om man kan göra ett fynd eller två.

Gårdagens fynd blev denna, som jag antar är tänkt till värmeljus. Jag fick betala 29 kronor, så det kanske inte är mitt billigaste fynd. Dock hittade jag en 20-krona (här i Norge är det 20-kronor, inte 20-sedlar) under min kvällspromenad igår, så sett över hela dagen blev det ju bara minus 9 kronor i fickan...

Jag plockade även lite blommor under promenaden. Tycker det ser lite mer spännande ut att kombinera blommor och värmeljus, istället för att bara ha ljus i. Nu under sommaren finns det ju en massa små blommor att plocka. Mot jul och till nästa vår tänkte jag att jag kunde plantera några små lökväxter.



Oändliga möjligheter - tycker om sådana ting som ger inspiration till förändring.

15 juni 2009

Pavlova


I helgen bakade jag Pavlovatårta för första gången i mitt liv. Och när jag serverade den till kaffet berättade en av våra gäster att det var hennes favorit. Perfekt tänkte jag, innan jag började oroa mig för att jag misslyckats. Ett proffs skulle ju smaka min första gången tårta...

Men den fick med beröm godkänt och så här i efterhand – hur misslyckas man egentligen med en Pavlova?

Ingredienser till 4 personer

4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
500 g jordgubbar
2 1/2 dl vispgrädde
Citronmeliss

Gör så här
~
Sätt ugnen på 225°C. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, ungefär 20 centimeter i diameter och placera på en plåt.
~
Vispa med hjälp av elvisp äggvitor och salt till hårt skum. Fortsätter att vispa, samtidigt som du tillsätter sockret lite i taget. Vispa tills smeten är fast och glansig, och klarar ”bunken ovanför huvudet”-testet.
~
Vispa på låg hastighet i maizena, vaniljsocker och vinäger. Bred ut smeten i cirkeln på bakplåtspapperet och gör en fördjupning i mitten av smeten.
~
Sänk ugnsvärmen till 125°C och sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 1 1/2 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.
~
Här låter jag den stå tills det är dax för servering.
~
Skär jordgubbarna i halvor och vispa grädden.
~
Lägg upp marängen på ett fat, bred på grädden och garnera med jordgubbar och Citronmeliss.

Farligt gott!

10 juni 2009

Efter flytten


Så roligt att du hittat hit!

Jag har av flera olika anledningar flyttat min blogg hit. Jag har i ett par dagar jobbat med att flytta över alla inlägg från den tidigare adressen. Jag har ju bloggen inte bara för att visa upp mina idéer och projekt, utan även som en egen inredningsdagbok, så det var självklart att flytta över allt hit.

Jag hoppas att alla gamla läsare följer efter, och att även några nya hittar hit.
Alla är så välkomna så!


Bilden i detta inlägg har jag fotat från en bok, the Simple floral home, som du finner mer information om här.

Följ min blogg med bloglovin

8 juni 2009

Torkad Hortensia


Kommer ni ihåg min fina rosa hortensia, som jag införskaffade tidigare i vår? Tyvärr klarade den inte vår veckolånga bortavaro för några veckor sedan, utan såg riktigt tråkig ut när vi kom hem igen. Inte så mycket att göra åt det, men räddas det som räddas kan.

Jag vet inte om det finns några speciella tips och trix när det gäller att torka Hortensia på bästa sätt. Jag har iallafall bara klippt av blommorna, men ganska lång stjälk, lagt de på ett fat och låtit de torka. Det är mycket troligt att de hade blivit bättre om man hängt dem upp för att torka, som det är nu blev de lite platta på ena sidan. Eftersom jag nu hade tre stycken blommor så har jag "trollat bort" det genom att binda ihop dem till en liten bukett, som nu hänger på tallrikshyllan i arbetsrummet.

Färgen på blommorna tycker jag är väldigt spännande, då den skiftar från ljust gult till ljust lila. Jag undrar om den kommer behålla färgen, eller blir mer och mer gul/biege?

Nu när vi går in i sommarsäsongen kommer det troligen bli mindre bloggande från min sida. Som för så många andra vill jag nu tillbringa så mycket tid som möjligt ute. Alltså trappar jag ner bloggtempot lite, tar dagen som den kommer och hoppas på en härlig sommar, med mycket sol och värme!

3 juni 2009

En blommande balkong


Vi har en väldigt liten balkong, bara ungefär 2-3 kvadratmeter stor. På golvet har jag lagt en plastmatta i svart och vitt. Det gör att det ser lite mer ombonat ut, dessutom täcker det för nästan allt av den numera ganska slitna trätrallen. Även räcket och färgen är slitet, men det blir inte fixat förrän nästa år (då vi kanske har fått med oss grannarna på idén att bygga ut balkongerna). Tills dess ryms det en stol, där man kan sitta och njuta av värmande sol och härliga sommarblommor.

På den lilla bänken står två krukor och en låda, där jag placerat en basilika och en pepparmynta. Basilika till maten, och pepparmynta till sommarens Mojitos. I den ena krukan har jag bland annat planterat en ljust rosa Dahlia, i den andra krukan en Lavendel tillsammans med två små Isbegonier.


Två stycken blomlådor har jag också, men de har jag ingen riktigt bra bild på. Däri har jag iallafall planterat Afrikanska prästkragar, samt en Snöflingeblomma i vardera. De är ju hängväxter, så jag har tillverkat varsin klätterställning av tjockare ståltråd till dem, istället för den smått tråkiga i grön plast som kom med på köpet.

På balkongräcket står dessutom ett mini-fågelbad, som jag köpt i Tyskland. Nu väntar jag mig inte köbildning av badsugna småfåglar, utan det är mest som dekoration.


Så ser det alltså ut på vår balkong. Fullt med blommor som jag kan sköta om i sommar. Vill vi äta utomhus så har vi trädgården vi delar med grannen. Där planerar vi att bygga en gemensam terass, så nu hoppas vi på fint väder i sommar.