11 juli 2009

Musslor & Rosé


Är det bara jag som tycker att veckorna rusar förbi? Nu är det helg igen, och ärligt talat, var det inte helg igår? I den här takten är det snart dags för semester, och det är faktiskt 6 veckor kvar tills vi lämnar Bergen för 2 veckors semester, i Grekland och i Sverige.

När tiden nu går så pass fort känns det extra viktigt att finna stunder av njutning. Att sakta ner och finna ro. Kanske med ett glas rosévin med något gott att äta till?

Detta recept har vi gjort som förrätt ett par gånger, men det passar lika bra som huvudrätt om man ökar mängden musslor.

Thailändska musslor med koriander och basilika ( 4 portioner)
~
1 kg blåmusslor, färska med skal
1 st chilifrukt, röd
0,5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
1 dl kycklingbuljong
2 msk koriander, hackad
2 msk färsk basilika
matolja, till stekning
~
1. Skölj och skrubba musslorna väl. Kasta alla musslor som är skadade i skalet, de som luktar dåligt eller de som är öppna och inte stänger sig om du knackar dem i bordet.
2. Hacka chili, lök och vitlök fint.
3. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs de hackade grönsakerna hastigt och lägg i musslorna. Slå på ostronsås, fisksås och kycklingbuljong. Lägg på ett lock, koka upp på full effekt, sänk värmen och låt koka ytterligare ett par minuter tills musslorna har öppnat sig. Kasta de musslor som inte har öppnat sig.
4. Strö över hackade örter och servera direkt.

Jag vill passa på att tacka alla som lämnat så snälla hälsningar om mina lådor i förra inlägget. Jag glädjer mig också över att många nya hittat hit, både norska och svenska läsare. Hoppas att ni alla får en riktigt härlig helg!

7 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

Nu är jag ju ingen fisk- eller skaldjursmänniska, så receptet passar nog inte mig. Men, jag kan verkligen hålla med om att tiden rusar iväg!! Redan har en vecka av den dyrbara semestern passerat... tänk om vintern kunde gå lika snabbt, då skulle jag klaga på den mycket mindre..

Ja, jag skulle också tänka mig att man kanske blir tvungen att kvistlacka hela det träet som man tänkt lasera, om det nu inte är så att laseringen bara lägger sig ovanpå lacken utan att fästa?
Ha en finfin kväll, vi har strålande sol!!!

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

ojojoj..såg ju bara föör gott ut...älskar j allt i skaldjursväg!!mumsfilibabab!! Jätteläckert recept ju;)

Trevlig Helg!!
~~Kram ♥ Millan~~

Radhusdrömmar sa...

Åh vad gott! Vi äter ofta skaldjur här hemma och musslor är en favorit.
Och rosé hör ju sommaren till.

Skönt med semester i Grekland, vart ska ni någonstans?

Kram
Johanna

Lissen sa...

Håller med om att tiden rusar iväg.
Nu ska jag iväg på lite äventyr. Till Tallin som jag kommer ihåg att du var till i våras.
Ha det så gott

IKT i min vardag sa...

Tiden flyger iväg...Har haft 4 veckor semester och vet inte vart tiden tog vägen. Tur att jag har fyra veckor kvar (är lärare)
Tycker att musslor SER så gott ut, men har aldrig riktigt gillat konsistensen. Älskar däremot räkor , kräftor och gärna en hummer ;)

Fin blogg du har!

Kram Linda

Hanna sa...

Tack för titten på din mycket fina blogg.
Hanna

Radhusdrömmar sa...

Jag gillar också kilklackar, lite lättare att gå i :-)

Tack för kommentaren.

Kram
Johanna