31 augusti 2012

SKOGENS GULD


Det är högsäsong för dem nu, de där underbart gula godingarna som vissa hittar ute i skogen och andra (märk mig själv) på torghandel. Men oavsett hur man kommer över dem blir dem lika goda tillagade.

Svamp och bacon-toast

recept till 4 st

200 g kantareller
200 g champinjoner
100 g bacon
2 st salladslökar
2dl vispgrädde
färsk basilika efter behag
salt & peppar
smör
4 brödskivor


Smält smör i en panna och tillsätt bacon. Stek lätt och blanda därefter ner den skivade svampen.
Stek i ett par minuter, innan du blandar ner salladslök, basilika och grädde. Låt koka in till en jämn och fin blandning. Smaka av med salt och peppar. Smörstek brödskivorna i stekpanna och fördela därefter svampröran på dem.
Servera med något gott att dricka till, varför inte en kall öl?

27 augusti 2012

SEMESTERMINNEN


Hösten har kommit lite väl fort i år, om ni frågar mig. Jag som alltid säger att sommaren varar minst till slutet av augusti hade svårt att tänka i dem banorna när termometern bara visade +5 grader varmt i morse. Vad hände?

I ett försök att hålla kvar sommaren lite till, åtminstone inomhus, har jag därför fyllt brickan på fotpallen i vardagsrummet med semesterminnen.
Snäckor, stenar och drivved från danska sandstränder, tillsammans med en söt lite keramikvas inköpt på en mysig blomsterbutik i Gilleleje. Ljusstaken i bakgrunden kommer från en hantverksbutik i Varberg och rosen från vår trädgård.

Hur är det med er? 
Försöker ni hålla sommaren kvar så länge det bara går, eller ser ni fram emot hösten?
För mig brukar det ta tid att acceptera att hösten är i antågande och jag släpper ogärna taget om sommaren. 
På något vis känns det alltid för kort.

23 augusti 2012

MORGONKAFFE


För att fungera relativt normalt tidigt på dagen måste jag få i mig en viss dos kaffe. Och jag tror inte alls på att det bara är grundat i något kroppsligt behov, utan beror minst lika mycket på att det hör till morgonrutinen. På vardagarna hör det till att jag tar en kopp med kollegorna och snackar lite (mycket...) strunt innan vi sätter igång och jobbar. På helgerna njuter jag av en långfrukost, med gott kaffe och tidning, tillsammans med maken. Eller som idag, då jag är uppe tidigt för att fixa det sista inför en resa. Om 30 minuter kommer taxin och sen bär det av till flygplatsen där jag ska möta upp en väninna innan vi ger oss iväg ut på äventyr. Då behöver man en kopp kaffe för att resan ska starta bra.

17 augusti 2012

EN BLÅ FAVORIT


Jag har bloggat ganska länge nu och således hunnit med att visa fram mycket av mitt hem. En del saker kan ses mest hela tiden här på bloggen, dessa ljuskoppar har till exempel varit med på ett oräkneligt antal bilder. Andra ting har däremot bara visats fram en enda gång, för att sedan "glömmas bort". Detta trots att de ligger högt upp på min egen favoritlista. Som det lilla blå skåpet i hallen.
Det är faktiskt över två år sedan jag visade det för första, och hittills sista, gången. Är du intresserad kan du titta här för att se hur det såg ut innan jag gick igång med såg, målarfärg och sandpapper. Bredvid skåpet hänger två andra favoriter, de flygande änglarna av den norske keramikern Maria Øverbye.

Detta skåp går jag förbi flera gånger dagligen och med tanke på att jag ser det så ofta vore det ju rent ut sagt dålig stil av mig att inte visa fram det för er lite oftare... Nä, men skämt åsido, kanske skulle jag ta en inventering av mitt eget hem, återupptäcka gamla favoriter och lyfta fram dem i ljuset en stund?

8 augusti 2012

FÖRÄNDRING SOM FÖRBÄTTRAR


Hur många gånger kan man egentligen visa fram en och samma hörna i vardagsrummet på sin blogg? Jag vet faktiskt inte hur många gånger jag visat fram läsfåtöljen under trappan - blir detta sjunde eller fjortonde gången? Det mesta är det samma som vanligen, men en ny hortensia har iallfall letat sig in i bilderna. 
Hortensia är en spännande blomma med sitt föränderliga beteende, då den ändrar färg efter pH-värdet i jorden (och således vattnet man vattnar med). De flesta hortensior jag köper hem brukar få en del grönt i sig efter ett tag, men denna lila-rosa ton har jag aldrig tidigare fått till. Ni kanske inte tror mig, men den var faktiskt ljust blå när jag köpte den. Den nuvarande färgen tycker jag dock är så vacker att jag absolut inte klagar över förändringen.

6 augusti 2012

DANMARK TUR & RETUR


Så kom den äntligen - min sommarsemester - och vi njuter till fullo av slappa dagar och utflykter. Som en kortare tur till Danmark, med stopp i Hornbæk, Gilleleje och Humlebæk. Vi har strosat omkring bland söta små hus och längst med långa sandstränder, ätit god mat på härliga restauranger, badat i kalla havet, upplevt Louisiana och tittat in i en och annan mysig butik.
Life is good!

2 augusti 2012

ARMBAND AV PLASTPÄRLOR


På sommaren tar jag fram mina färgglada och lite barnsliga smycken. Och hur många armband jag än har finns det alltid plats för fler, och nu har jag dessutom tillverkat egna av plastpärlor. Tipset har jag sett på flertalet bloggar i sommar, bland annat här och här. Det krävs kanske lite tålamod att sitta och sortera ut rätt färger (om man som jag köper ett storpack med en bra blandning av allt i färgväg) och att ställa upp dem en och en på en plåt med bakplåtspapper. Fem minuter i ugnen på 200 grader och så smälter pärlorna ner och blir platta. Mina är sedan uppträdda på elastiskt smyckestråd, med en liten silverfärgad pärla på varje. Ungefär 90 pärlor har gått åt till varje armband.