30 maj 2011

INGET SNACK OCH PIONER

Vad ska man egentligen skriva, när man inte har något att berätta? När man egentligen bara har bilder?
Man kan skriva om att man återigen har förändrat lite hemma. Tagit bort de svarta ljusstakarna och placerat lavendeln ute på balkongen. Placerat två vackert rosa pioner i varsin vas och lagt snäckor plockade på en strand i Thailand på fatet till en vit keramikljusstake.
Eller så skriver man ingenting och låter istället bilderna tala för sig själva.

29 maj 2011

PLANLÖS

Söndagens mellanmål; vaniljkesella, hallon och valnötter.

Här hemma går söndagen framåt i maklig takt. Inga direkta planer. Kanske syr jag lite, kanske  
hänger jag upp några speglar, kanske målar jag en ram och några krukor. Eller så kanske jag slappar i soffan, dricker te och ser på en film. Jag älskar att inte ha några planer!

Fler söndagsbilder inne hos fabriken.

25 maj 2011

BLOGGAR I SLOW MOTION

Några av er kanske funderar på om jag börjat med "cirka ett inlägg i veckan"-blogging. Det är faktiskt inte min plan, det har bara blivit så. Jag vet inte riktigt varför, för det händer en hel del här hemma som jag skulle kunna fotografera och visa er, men det blir liksom inte av. Bloggmotivationen sprudlar inte, och att vädret här i Bergen är mer likt en höststorm än härlig vår gör inte saken bättre.
Dagens bilder är från vardagsrummet. Känns som om jag visat just denna vy många gånger förr, men nu står här vackra rosa rhododendron i en keramikkanna från Laura Ashley, tillsammans med tre nya ljusstakar från Kremmerhuset. I soffan ligger en ny kudde med fåglar på rad, från samma butik.

Passar på att tacka för alla snälla hälsningar om vår förvaringsbänk som jag visade i förra inlägget. Så roligt att få positiv respons för det man gör. 

Med det satsar jag på att jag är tillbaka snart igen...

20 maj 2011

BÅDE SNYGG & PRAKTISK FÖRVARING

Idag visar jag bilder från vårt tv-rum, som nu nästan är färdigrenoverat. En del taklister väntar på att sättas upp, men vi har redan börjat inreda. Soffan är densamma som tidigare, tv-bänken likaså (om än ommålad), några möbler har flyttat ut för gott och några nya saker har kommit in. Som förvaringsbänken.
Jag var ute efter förvaring för alla mina inredningstidningar och vi valde att bygga en lösning själva, för att kunna anpassa längd och höjd precis som vi ville. Bänken är byggd av en lastpall modell större, som sågats itu på längden och satts ihop för att skapa fövaringsfack. Den är 2 meter lång, men bara runt 40 centimeter hög. Det kändes viktigt med en låg möbel, då snedtaket gör att rummet känns ganska litet. Bänken är målad med en bets i nyansen "väderbitet trä", men då jag tyckte den blev lite för mörk har jag även målat ett varv med vanlig vit färg utspädd i en massa vatten.
Bänken står på hjul, så att den lätt ska kunna flyttas, då den delvis står framför dörren ut till trapphuset (en dörr som nästan aldrig används då vi går ut från lägenheten på våningen under).

Det jag verkligen gillar med denna lösning är att vi inte bara fått till en massa bra förvaring, utan även en stor yta att dekorera. Ljusstakarna är alla loppisfyndade mässingsljusstakar som spraymålats i matt svart. Tavlan kommer från mina föräldrar. Att ställa två olika bordslampor bredvid varandra är kanske inte så vanligt, men jag tycker det blev snyggt. Lite grönska behövs också, här tre stycken fjärilslavendel i ljust lila.

Med detta önskar jag er alla en riktigt fin helg. För mig blir det hektiskt med fest ikväll och hemlig överraskning för min man imorgon.

18 maj 2011

EN KÄR PRYL

I går visade fabrikens flitiga arbetare upp en hel drös med ting, under temat en kär pryl. Jag var ju upptagen med firandet av 17 maj, så mitt bidrag kommer först idag.

Jag har gått och funderat på detta tema i ett par dagar, för att komma på vilken av alla mina prylar jag håller extra kär och som således bör visas upp i ett alldeles eget inlägg här på bloggen. Jag kunde inte komma på någonting. Jag har massor med prylar, och många jag tycker mycket om, men ingenting kändes riktigt rätt. Tillslut gav jag upp och fotograferade min vigselring.
En väldigt kär pryl, av väldigt många anledningar.

17 maj 2011

GRATULERER MED DAGEN

Ja, då är det åter igen den 17 maj och här i Norge firas det för fullt. Vi hänger gladeligen på, för det är ju så skojigt med fest. Så till alla norrmän - gratulerer med dagen!

15 maj 2011

SORTERAR

Här har en vecka passerat sedan mitt förra inlägg. Trött av snuva och stressad av renovering; det är ingen bra kombination för en bloggare. Men nu är jag på rätt väg igen och sorterar bland annat inredningstidningar. Som ni ser finns det en hel del och dem måste ju få plats någonstans. Därför har det byggts en förvaringsmöbel som står i vårt nyrenoverade tv-rum. Bilder på den kommer senare.

Fler söndagsbilder inne hos fabriken.

8 maj 2011

VISSEN

En passande bild denna söndag, efter en helg där jag varit allt annat än på topp. Förkyld och hängig har jag varit hela veckan, men i fredags gick det inte längre. En sjukdag i soffan och resten av helgen har gått i ett lungt tempo. Undrar just om jag är lika vacker i visset tillstånd som en tulpan?

Fler söndagsbilder hos fabriken.

7 maj 2011

FESTDUKAT BORD

Maj månads utmaning inne hos NIB är festbord, och om du klickar här kommer du att hitta en hel massa inspiration inför nationaldagar, skolavslutningar, konfirmationer och andra festliga tillställningar. Själv har jag ingen stor fest att duka inför, men har ställt samman en inspirationsdukning i all enkelhet. Om man ska duka för många ska man inte göra det allför krånligt.

Pastellfärger passar ypperligt att använda under denna tid på året och grunden till min dukning blev löparen i vackert lavendelblått. Om ni undrar så är det meningen att den ska vara lite skrynklig och slarvigt pålagt. Enkla vita tallrikar, med ett tefat under varje skål för att bryta av. Som placeringskort har jag använt etiketter beställda från Etsy, namnen kan skrivas antingen på bak- eller framsidan.
När det gäller blomsterdekorationer tycker jag att man ska hålla sig till låga blommor vid en middagsdukning. Jag såg för ett par år sedan ett reportage om just inspiration till festdukningar, där de hade valt riktigt höga blomsterdekorationer. Jättesnyggt, men i verkligheten hade det varit omöjligt för middagsgästerna att titta på varandra över bordet. Kan ju vara lite tråkigt...
Blommorna på mitt bord är väldigt låga och en klassisk "man tager vad man haver", i detta fall vad man haver ute i trädgården. Jag är nämligen sjuk och har inte möjlighet att åka iväg och köpa blommor. Dessa ljuslila blommor (engkars på norska, tror inte det finns något svenskt namn) bör väl definieras som ogräs och växer överallt i vår trädgård, och i resten av Bergen. Jag har gjort korta små buketter som jag placerat i olika kaffekoppar.

Nu är det bara maten och drycken som saknas. Lite champagne skulle jag ju kunna ställa på kylning, men maten... Får se vad jag klarar av att svänga ihop. Kungen i köket (aka maken) är borta i helgen och mina egna kulinariska hopkok behöver inte alltid sträcka sig längre än till makaroner och ketchup. Men duka kan jag iallafall!

5 maj 2011

EN KOPP KAFFE ELLER EN PENSÉE?

Visst är det helt ljuvligt med vår?!? Att solen och ljuset har återvänt gör inte bara gott för kropp och själ, utan underlättar också bloggandet. Bilderna i dagens inlägg tog jag igår, vid 20 minuter över åtta på kvällen. Att kunna fotografera när inspirationen infinner sig och inte behöva spara allt till helgen är underbart.

På matbordet i vardagsrummet har jag ställt en charmig gammal bricka, inköpt hos dessa härliga damer. Det syns kanske inte riktigt bra på dessa bilder, men den svarta matta färgen är härligt sliten och ger en vacker patina.
På brickan står en samling ljusstakar tillsammans med två penséer planterade i varsin mugg. Vi (jag...) har en gedigen samling muggar och med tanke på att vi bara är två stycken i familjen används långt ifrån alla till att dricka ur. Dessa två är härligt stora och inköpta på Anthropologie i London. Den ena med ett stort J för mitt förnamn, den andra med ett K för min mans.

Och appropå muggar....det är nog dax för lunchkaffe för mig.
Tudelu!

3 maj 2011

BLOMMANDE FAVORITER

Det är faktiskt omöjligt för mig att säga att jag endast har en favoritblomma, så när fabriken denna tisdag ställer just den frågan - vilken är din favoritblomma? - är det inte enkelt att svara. Nyponros, tulpan, hortensia, pensée, vitsippa och ranunkel. Det är några av favoriterna, men faktum är att jag redan kommit på ytterligare flera, som inte syns på dessa bilder. För vad med lavendel, pion, syrén och fresia?

Jag använder mer än gärna blommor i inredningen, då jag tycker att de tillför liv och mjukhet till ett hem. På vintern lyser de upp i mörkret och ger hopp om ljusare tider. På våren blir de en del av allt som vaknar till liv igen, när solen och värmen återvänder. På sommaren tar de del av den magnifika grönska som gör just sommaren till en så fantastisk tid. Och på hösten bär de med sig stilla minnen om det som varit och den ro som kommer när all växtlighet återigen förbereder sig för vila.

Det måste helt enkelt finnas blommor i mitt hem för att det ska kännas harmoniskt.

1 maj 2011

ÅRETS FÖRSTA

1:a maj och vad passar då bättre än årets första jordgubbar?
När det dessutom är soligt och varmt ute finns det inte mycket att klaga på.

Njut söndagen!

Och titta in till fabriken för fler söndagsbilder.