30 januari 2011

TULPANTIDER

Underbart härliga tulpaner. Det är inte mycket som slår dessa skönheter nu. Och de är minst lika vackra när de börjar vissna, som blomman på bilden jag visar idag. När färgerna blir lite dovare och blad och stjälkar mister den där krispigheten, då är de som de konstverk endast naturen kan skapa.

Hos fabriken kan du hitta fler söndagsbilder idag. Själv ska jag städa hallen, innan jag tar mig en bloggrunda senare i eftermiddag.

28 januari 2011

VÅR, VINTER ELLER MITTIMELLAN?

Nog lever många inredningsbloggare lite så mittimellan, speciellt under denna årstid. Ute är det kallt och, beroende på vart man bor, mer eller mindre snö. Ena dagen strålar solen (som igår) och andra dagen faller det plötsligt snö (som idag). Inne börjar vi plocka fram pasteller i form av kuddar, plädar och porslin, samtidigt som vi hejdlöst köper hem tulpaner, krokus och pärlhyacinter. Det är ingen tvekan om vad vi vill - vi vill ha vår!

Och i den anden kommer jag i helgen att förändra på skänkarna som står i vardagsrummet. Nu känns det lite vintrigt, med mörka detaljer, ljusslinga och lärkträdsgrenar. Så detta får alltså bli förebilder.
Tavlan som ni ser i bakgrunden är egentillverkad, med inspiration från en tavla som hängde i Anthropologies butik i New York. Jag har klippt kartongliknande papper i passande storlek och med hjälp av schabloner ritat upp bokstäver och tecken, som jag sedan skurit ut med papperskniv.

Blomman, som står i det som egentligen är en ljuslykta, tycker jag är himla läcker (kommer dock inte på namnet just nu). Små, små silvergröna blad glest placerade gör att den ser väldigt skulptural ut.

Med detta önskar jag er alla en riktigt fin helg, så återkommer jag med lite efterbilder.

25 januari 2011

BADRUMSDETALJER

Veckans tema hos fabriken är badrum och jag erkänner villigt att det inte är helt lätt. För det första har vi ett riktigt litet badrum, så några helhetsbilder blir helt omöjligt att ta. Sen är det ett ganska tråkigt standardbadrum, där kakel och möblemang är valda av tidigare lägenhetsägare. Men några detaljbilder ska jag bjuda på. Försöker ju piffa upp så gott jag kan, men bör väl samtidigt erkänna att några av detaljerna jag visar idag är arrangerade just för detta inlägg. Vi har till exempel inte stenar i handfaten i vanliga fall...

På det enda förvaringsskåpet har jag placerat en sliten träbricka, målad i turkost och guld. På den hittar man parfym, en glasskål med smink, nagellack, två ljusstakar samt en del örhängen och armand.

Nagellack har jag många av och några i passande färg fungerar utmärkt som utsmyckning. Nyckeln piffas lätt upp med en liten guldtofs och en blå etikett.

Planer (drömmar...) finns på att en dag byta ut möblemanget här inne och investera i ny belysning. Men det hamnar liksom aldrig högst upp på "att göra"-listan, då det faktiskt är ganska så okej. Men nån gång så.

24 januari 2011

EVIGHETSBLOMMA & VACKRASTE LJUSSTAKARNA

En bra bit innan jul köpte jag två amaryllis, som helt lydigt började blomma kring julhelgen. Efter det har de inte slutat. På den ena tror jag att den sista blomman precis slagit ut, på den andra har ytterligare en knopp kommit upp. Man kan ju tacksamt medge att de har gett valuta för pengarna.

Jag tycker dessa vita blommor är så vackra och här har jag klippt av en utav dem och placerat i en liten ljushållare. Dessutom tycker jag de matcher min ljusslinga väldigt bra. 
Betongljusstaken kommer från Tove Adman. Jag tycker den är himla snygg. Den hårda, ruffa betongen mot den sirliga designen skapar en fin kontrast. Jag skulle gärna haft fler, men de kostar en slant och det är så mycket jag vill ha... Därför har jag ett tag letat efter andra ljusstakar som skulle kunna matcha och blev överlycklig då jag kom över dessa två mässingsljusstakar på loppis. Dem valde jag att spraymåla med vit matt färg, bara ett varv, så att slutfinnishen blev lite slarvig. Är mycket nöjd med resultatet.

Hoppas att ni alla har haft en riktigt fin måndag. Starten på veckan kan alltid vara lite seg, men när man väl har kommit igång går det fort. Snart helg igen!


Det luter förresten åt att skänken blir målad i samma färg som karmstolen. Ska bara göra som pappa säger och släpa in karmstolen till sovrummet för att "känna på det".

23 januari 2011

EN SKÖNHET I FÖRKLÄDNAD

Jill (väntar sig motstånd)
Duuuu...jag såg en väldigt fin gammal skänk idag på Fretex, som jag tänkte kanske skulle passa fint att ha inne i sovrummet, istället för en byrå.

Maken
Jaha...hur mycket kostade den då?

Jill (väntar sig fortfarande motstånd)
XXX kr.

Maken (kalkulerar prisskillnad i huvudet; skänk mot ny byrå som måste inhandlas för den gamla har gått sönder)
......Ja...det kanske inte hade varit fel.

Jill
Inte?!?

Maken
Nej.

Jill
Kan vi åka och titta på den nu? Så att ingen annan hinner köpa den?

Maken
Kan vi väl.

Alltså är vi numera ägare av en gammal skänk som står i vardagsrummet och väntar på förvandligen. Jag måste bara fundera lite på vilken färg jag ska måla den i. Först hade jag faktiskt tänkt svart, men det blir nog lite för "tungt" inne i sovrummet. Vitt är ett hett alternativ eller kanske samma färg som vår karmstol är målad i, lite ljus mullvadsbiege. Vad tycker ni?

Söndag betyder söndagsbilder hos fabriken. Titta in vettja!

20 januari 2011

SLÄPP SOMMAREN IN!

Det första jag tänkte på när jag såg dessa rosor i butiken var sommar. Så mitt i alla diskussioner om en mörk och lång vinter, och med en stark längtan efter vår, passar jag på att plocka in sommaren. Iallafall lite grann.
Ett litet hav av små ljusrosa blommor och knoppar, som jag placerat i en stor vas samt två lite mindre. Min egna rosenträdgård. De blommor som börjar vissna plockar jag bort och lägger i min vita keramikkrona.

Två hjärtan från Greengate, med passande rosmönster, ligger på zinkbrickan. Där står även en liten ljuskopp i vit keramik, med ordet älska instämplat.
Som ni ser i detta, och mitt förra inlägg, tar jag in en del rosa detaljer i inredningen nu. Det var likadant förra året. När julen är utstädad vill jag ha in rosa, blandat med lite andra pasteller. Och mycket vitt. Det känns fräscht och förstärker känlsan av ljus och vår, något man verkligen behöver under denna årstid. Då känner jag att energin kommer tillbaka och jag blir inspirerad till att ta tag i nya projekt. Nu ska här fixas!

18 januari 2011

DET DÄR MED MATTOR

Veckans tema hos fabriken är mattor och det är inte det enklaste. Jag tycker det är svårt att hitta mattor, inte bara ska de passa de färg- och designval man har gjort på möbler, utan även till väggar och golv. Uppe i tv-rummet har vi nu haft tre olika mattor, utan att jag känner mig nöjd. Kanske blir det bättre när vi river ut laminatgolvet som ligger där och målar det underliggande brädgolvet vitt.

Men nog om det, det jag tänkte visa er idag är min vintermatta, som ligger vid läsfåtöljen i vardagsrummet. Tycker det är himla mysigt med ett renskin på golvet under denna kalla period av året – varmt och skönt för mina kalla fötter. På bilden ovan skymtar ni även den matta som ligger vid soffan (en identisk ligger också under matbordet).
Vid min läshörna har jag nu fyllt tallrikshyllan med inspirerande tidningar, fylla med vårhärliga hem. Just nu i januari längtar jag mig gärna bort och fram, till varmare och ljusare tider. Att få en stilla stund här, försjunken i en tidning eller bok, blir vardagslyx efter en hektisk dag på jobbet.
Som vanligt finns det även levande ljus och blommor där jag sitter och myser. Allt blir liksom så mycket bättre då. Tulpaner och blåbärsris i en liten kanna från Greengate och en avklippt hyacint hängandes på tallrikshyllan i en glasvas (egentligen en ljushållare). Kandelabern är inköpt för ett par år sedan och var ursprungligen fem-armad, men en liten ombyggning har reducerat antalet armar och gjort den betydligt enklare att placera.

Om någon är intresserad så kommer här även ett boktips – Flyga drake av Khaled Hosseini. En fantastisk bok; välskriven, spännande och gripande. Passa även på att läsa Tusen strålande solar av samma författare.

16 januari 2011

JANUARIFÅGEL

Tänk att vi redan har kommit till den 16 januari. Kalendern säger iallafall det, även om jag inte riktigt hänger med i svängarna. Bilderna idag är på vår väggalmenacka som hänger i hallen - Birds 2011. Tolv vackra fågelbilder får vi njuta av i år.

Hoppas att ni har haft en fin helg.
Här i Bergen har vi haft riktigt tråkigt väder, regn i massor, så vi har hållt oss inne och myst. Inte helt fel ibland.


Detta blir mitt bidrag till fabrikens söndagsbild.

13 januari 2011

BLÅRANDIGA DRÖMMAR

Jag kan villigt erkänna att jag inte är en morgonmänniska och jag har inte några problem med att ligga kvar i sängen länge efter att väckarklockan har ringt. Det är egentligen inte så att jag alltid är överdrivet trött på morgonen, jag tycker bara inte om att gå upp. Och det har inte förändrats efter att vi renoverat sovrummet. Nu är det nämligen inte bara så att jag tycker om att ligga i en varm säng och ha det gott, nu tycker jag även om att ligga inne i vårt sovrum.

Vi renoverade sovrummet när vi flyttade in för ungefär 2.5 år sedan och la ner mycket arbete på att dra ner strukturtapet, spackla, slipa och måla. Dock blev jag aldrig riktigt nöjd med resultatet, färgen vi valde då till väggarna skiftade i rosa stora delar av dagen, på grund av ljuset i rummet, och även om stilen i sovrummet var genomgående kändes det inte riktigt som mig och det passade inte heller in med stilen i övriga lägenheten. här såg det ut.
Jag har alltså haft projekt "övertalning för att renovera sovrummet igen" en bra stund och tvi den som ger sig. I november förra året satte vi igång med runda nummer två och den här gången har vi lagt nytt golv, målat och tapetserat. Tapeten ingår i Boråstapeters New Classic kollektion och jag är väldigt förtjust i kombinationen vitt och ljust blått, som har satt tonen för både möbler och detaljer i övigt.

Vår gamla säng har vi sålt och istället byggt oss en ny sänggavel av vitmålade brädor.

Jag tycker att textilier är oerhört viktigt inne i ett sovrum, för att skapa den rätta känslan. Det ska kännas mjukt och mysigt. Mattan som ligger under sängen består av tre mattor som jag har sytt ihop till en stor. Sängkappan kommer från H&M, den quiltade pläden från Coop och kuddarna från lite varstans i världen (tja...Sverige och Norge...). Framför sängen står en stålpall med, för vintern, ett renskinn som sittdyna.
Sängborden är olika. På min sida står ett äldre pottskåp, som jag övertagit från min lillasyster, som i sin tur fått det av vår morbror. På makens sida står ett nytt sänbord från Ikea, i väntan på att vi ska hitta ett passande äldre. Båda sängborden är målade i samma färg, för att matcha varandra bättre, och har porslinsknoppar köpta på Anthropologie.

På min sida står även, som sedan många år tillbaka, en liten Ganesha, visdomens gud och även den som hjälper människan att övervinna hinder och svårigheter. En gåva från min mor inköpt under en resa till Laos & Kambodja.
När det gäller övriga dekorationer inne i sovrummet vill jag hålla det relativt enkelt. Jag har inte kommit speciellt långt ännu, men på ena väggen sitter en lång tavelhylla där en samling bokstäver och siffror huserar, tillsammans med min egengjorda texttavla. En Hjärtan på tråd står även här och med tanke på hur pass fort den växer trivs den också väldigt bra härinne.

Det som kvarstår nu är att få på plats de nya skjutdörrarna till garderoben, sätta upp en spegel (som ska målas först) och så fixa till byrån som jag skrev lite om här. Dessutom har jag en idé för egentillverkning av två ljuslampetter, men jag måste fundera lite på materialval innan jag kör igång med det. Så, som vanligt, alltid något litet projekt...

11 januari 2011

SMÅ FÅGLAR PÅ EN GREN

Precis som ute i det fria är det inte alltid man ser dem, de små fåglarna, men de finns där. 

Nu när julen är på väg ut känns det faktiskt lite trist. Efter allt pyntande och fejande blir det lätt lite tomt, och eftersom jag inte direkt drar åt det minimalistiska vill jag genast fylla på med nytt. Tre grenar trollhassel har därför fått ta plats i ett hörn av vardagsrummet, lite diskret pyntade med små fåglar i fattigmanssilver och hängande zinkhus i olika varianter.
Titta gärna in till fabriken, där veckans tisdagstema är djur i inredningen. Jag är ganska säker på att det kommer dyka upp en hel del inspirerande inlägg där under dagen. Själv ska jag nu se så att småfåglarna utomhus har mat, innan jag far iväg på jobb.

Ha en riktigt fin tisdag!

9 januari 2011

SÖNDAGSINSPIRATION

Jag gillar söndagar - inga måsten, tid till att samla tankar och planera nya projekt. Just nu sitter jag och funderar på att sy ett lapptäcke och boken Big Book of Quilting är full av inspiration. Jag har fått den av min lillasyster, som köpt den i USA, och man kan bara fascineras över alla dessa skapelser. Konst om du frågar mig. Nu kommer inte mitt lapptäcke bli lika avancerat som de som visas i den här boken, jag har bara sytt färdigt ett tidigare (här) så inga konstverk bör förväntas...

   Tack alla för fina hälsningar till mitt förra inlägg. Härligt att ni tycker om bloggen som den är, då fortsätter jag på samma bana. Med lite fler helhetsbilder, måste bara bli lite bättre på att städa i hörnen...


Titta in hos fabriken vettja - idag visar vi söndagsbilder.

7 januari 2011

HAR NI NÅGRA ÖNSKEMÅL?

Nytt år betyder nystart och förändring, och kanske även här på bloggen. Jag tänkte nämligen fråga er som är inne här och läser, som följer med på mina inrednings- och pysselprojekt, vad det är ni vill läsa? Finns det något ni saknar, något ni gärna vill se mer eller kanske mindre utav? Lämna gärna en hälsning med önskemål, funderingar eller kommentarer.

Hemma hos oss i helgen står städning och undanplockning av julen på schemat. Ut med det röda och in med lite andra färger - lila och rosa lockar. Sedan hade jag även tänkt hinna med att fotografera vårt renoverade sovrum, för att kunna visa er mer än de glimtar jag redan bjudit på.

GOD HELG till er alla!

4 januari 2011

DEKORATIV ÅTERVINNING


Återvinning ligger i tiden. Att vi återvinner pappkartonger och aluminiumburkar är en självklarhet för de allra flesta och nog märker vi att återvinningstanken blir allt större även i inredningsvärlden. Inte bara på så sätt att vi fyndar på loppis och rotar runt på mormors vind, för att hitta nya detaljer till våra hem, utan även genom att vi nu även hittar alltfler produkter som är tillverkade av återvunnet material. Det finns bland annat förvaringskorgar tillverkade av gamla däck, kuddfodral sydda utav gamla påslakan och så det som jag visar er idag, tavlor tillverkade av gammalt viktorianskt taktimmer.

Tavlan är en julklapp från min man, från coulson macleod. De tillverkar alltså tavlor av gammalt taktimmer, där både spikhål och andra defekter finns kvar. Just denna tavla tillhör The Winter Trees Collection, den vita färgen är målad på för hand och sedan trycker man själv motivet.
 Tavlan ska upp på väggen i vårt sovrum, med tills dess att jag bestämt mig för exakt var får den stå och vänta på byrån. Här står även ett eget återvinningsprojekt. Den vita lampan har både loppisfyndad fot och skärm, som jag spraymålat i vitt.

Lite andra dekorativa ting har också hittat hit. Ljusstakar i vitt porslin, en vas med ett par kvistar vaxblomma och en nytillverkad klocka i äldre modell. Dessutom förvarar jag mina smycken här på byrån. Det allra mesta i de svarta smyckesskrinen, men en del ligger framme.
Förresten har jag planer på ett nytt återvinningsprojekt här hemma. Byrån här i sovrummet är ganska tråkig, men istället för att kasta ut och köpa ny ska den målas och tapetseras. För om det finns något som är viktigt när vi pratar om återvinning så är det just att återanvända ting man redan har hemma. Med färg och kreativitet kommer man långt!

Detta blir mitt bidrag till fabrikens tisdagstema denna vecka - Recycling.

2 januari 2011

FINT FÖR TVÅ

Nyårsafton och efterföljande helg har varit riktigt lugna. Jag har haft vakt, vilket betyder att jag måste finnas tillgänglig på telefon och ha närhet till dator dygnet runt. Alltså firade vi in det nya året hemma, jag och maken, med välsmakande middag och bubblande champagne.
Självklart missar jag inte ett tillfälle där jag kan dekorera extra fint och på Nyårsafton lägger jag gärna ner tid och energi på dukningen. En enkel vit duk fungerar alltid och ger stora valmöjligheter när det gäller övrig dekoration. 

Vi har aldrig samlat på oss glas ur samma serie, utan blandar det som finns i skåpen. När det gäller champagneglas har vi tolv stycken helt olika och jag tycker det ger lite variation i dukningen att använda dem. Dessutom får var och en sitt unika champagneglas, vilket ju är lite fesligt.
Vid varje kuvert har jag placerat ett litet likörglas, med ett värmeljus i. Linneservetterna är omknutna med ett enkelt snöre, med vaxblommor som dekoration.
Mitt på bordet har jag lagt ut julganskulor i vitt, lila, silver och glas. Desstuom tre enkla ljusstakar och vaxblommor, i både glasvaser samt liggandes direkt på duken.

Fint för två, precis som det ska vara när man firar Nyårsafton på tu man hand.