31 oktober 2010

EN BORTGLÖMD KOPP KAFFE

 
I en gränd bland trähusen fann jag denna lilla sittplats. En vindpinad klappstol, en patinerad pall och lite blommor. Enkelt, med allt som behövs för en kopp kaffe. Just denna kopp verkar dock ha blivit bortglömd. Jag undrar varför.

Klicka gärna in hos fabriken för fler söndagsbilder. 

30 oktober 2010

PORT NOUVEAU

Inspiration är något man kan hitta överallt, personligen älskar jag att gå omkring och titta i härligt spännande butiker. Det handlar mindre om att hitta ting att köpa, utan i större utsträckning om att inspireras av skyltningar och alla vackra ting. Speciellt svag är jag för butiker som kombinerar inredningsprylar och blommor.

I Köpenhamn finns härliga blomsterkreationsbutiken Port Noveau. Den drivs av Erik Buch, som till exempel stod bakom alla blomsterdekorationer, inklusive brudbuketten, till det danska kronsprinsparets bröllop.

Detta är en butik som verkligen rekommenderas, om du är ute efter spännande inspiration när det gäller blomsterkreation och läckra inredningsdetaljer. Här finner du unika ting, med en kostnad därefter. En butik att strosa omkring i, utan att nödvändigtvis komma ut med en påse i handen efteråt.

26 oktober 2010

ALLT MÅSTE JU FÖRVARAS

Veckans tisdagstema hos fabriken är förvaring, ett tema som innebär oändliga möjligheter. Allt måste ju förvaras - skor i hallen, tallrikar i köket, böcker i bokhyllan och smycken i skrin. Allt vi äger, allt vi samlar på oss, ska förvaras och gärna på ett både praktiskt och estetiskt tilltalande vis.

Idag visar jag några av de förvaringslösningar man hittar i vårt vardagsrum. Den stora gummikorgen ovan innehåller mitt evighetslånga virkprojekt. 216 mormorsrutor ska virkas och sys ihop till en pläd. Jag har 71 rutor kvar att virka, och med tanke på att jag började för ungefär 2 år sedan är väl inte chansen stor för att jag blir färdig i år heller.
I stålkorgen förvaras just nu filtar och quiltar, men när vi går in i riktig vintersäsong brukar dessa bytas ut mot ved till kaminen. Trälådan vid fåtöljen innehåller delar av alla inredningstidningar som finns här hemma. Lådan är ett loppsifynd som målats med vit bets och dekorerats med dåde mönster och text.

Det problematiska med förvaring är att det alltid behövs mer. Kanske hade det av och till varit enklare att rensa bland alla ägodelar och göra sig av med en del, istället för att försöka klura ut nya förvaringslösningar?
En tanke bara, både till mig själv och kanske till andra.

25 oktober 2010

LAVENDELFUNDERINGAR

Lavendelfunderingar. Lavendelproblematik.
Ska jag försöka övervintra den inomhus, i kruka? Jag gillar den skarpt där den står och ser lite lagom risig ut. Dock har jag läst av lavendel inte är riktigt förtjust i den torra inomhusluften, så risken finns ju där att den inte klarar vintern härinne. Ska jag istället plantera ut den i rabatten, klarar den det när det är så sent på säsongen? Någon som har erfarenhet?
Alternativet är ju att jag helt enkelt låter det vara såhär, och så får den leva så länge den gör det. Att ställa sig och gräva i trädgården lockar verkligen inte i nuläget, när det regnar och snöar om vartannat. Jag som precis gått in i höstmodus är inte riktigt beredd på vinter. Det är nog inte min lavendel heller, tror vi satsar på att övervintra inomhus båda två. 

av jill från ett av fyra rum.

19 oktober 2010

ETT HAV AV KUDDAR

Ja, kanske är det att överdriva lite - ett hav av kuddar - men här är det iallafall skåp och bänkar fulla. Bilderna är tagna i Grønlykkes butik i Köpenhamn och jag tycker det passar utmärkt att visa dessa då dagens tisdagstema hos fabriken är kuddar. 
Jag tycker att det är riktigt inspirerande att gå och titta i sådana här butiker, där alla mönster och färger skapar ett härligt kaos. Även om jag själv är ganska så restriktiv när det gäller färgval här hemma kan jag inte låta bli att tjusas. Min personliga favorit är nog den stora turbansittkudden på första bilden, en liknande skulle jag verkligen kunna tänka mig att ha här hemma. Tror ni att det kan vara svårt att tillverka en själv?

av jill från ett av fyra rum.

18 oktober 2010

KRÄFTFEST 2010

Som jag skrev i gårdagens inlägg hade vi alltså kräftfest i helgen. En hejdundrandes fest med glad sång, starka snapsar och härligt röda kräftor. Snapsen var hemmakryddad med pors, en gåva från kära vänner hemma i Sverige. De blir säkert glada över att få veta att allt dracks upp! Och lite till...
Självklart dekorerades det med lyktor i glada färger. Bollen och papperslyktorna i rött med vita prickar hittade jag i Köpenhamn när vi var där för ett par veckor sedan. De är nya favoriter som förhoppningsvis kommer att hänga med länge. 
 Våra norska vänner har meddelat att nu när vi haft kräftfest 2 år i rad är det att räkna som tradition och de förväntar sig garanterat en inbjudan även nästa är. Och de får de såklart - de har gjort sig förtjänta av det! Efter att ha gått igenom bilderna i kameran (de bilderna som jag inte visar här på bloggen...) kan jag inte låta bli att skratta över vissa fantasifulla sätt att bära en kräfthatt på huvudet. Jag gissar på att dagen efter inte bara var slitsam för mig...

av jill från ett av fyra rum.

17 oktober 2010

UTSIKT

Söndagens utsikt bjuder inte på glödande träd i höstens färger eller vackra vyer från bergsluttningen vi bor på, något sådant ser jag inte från soffan där jag ligger. Isället är det tända ljus och blommor. På skänken i bakgrunden står blomsterdekorationer från gårdagens kräftskiva. Kräftskivan som för övrigt hölls lite väl sent, då maken blev sjuk då den egentligen var inplanerad i september. Men lyckat blev det ändå!

Det är väl därför jag ligger här i soffan, på grund av kräftskivan. Jag känner mig helt enkelt lite sliten.

Detta får bli mitt bidrag till fabrikens söndagsbild.

av jill från ett av fyra rum.

12 oktober 2010

SOVRUMSINSPIRATION

Vår sovrum ska renoveras. Att planera inför en renovering är både svårt och roligt. Svårt för att det finns så mycket snyggt att välja emellan. Roligt för att det finns så mycket snyggt att välja emellan.

Vi renoverade sovrummet innan vi flyttade in i lägenheten, men det blev inte riktigt bra. Rummet går inte i stil med resten av lägenheten, dessutom visade det sig att väggfärgen vi valde, cappucino, antar en rosa ton under största delen av dagen. Snygg tidigt på morgonen, vid kl. 06.00, men inte under de resterande 24 timmarna på dygnet. Förändring behövs. 
Bilderna i dagens inlägg visar min inspirationstavla, där jag sätter upp utklipp ur tidningar och annat som visar vad jag är ute efter. Som ni ser blir det neutrala och blå toner, men jag kommer även lägga till lite svart för att skapa kontrast.
Förutom tapetsering ska golvet bytas ut, sänggavel byggas och garderobsdörrar och sängbord målas. Dessutom tänkte jag uppgradera en byrå med hjälp av tapet. Många planer alltså. Ska bara få tid till allt.

Veckans tisdagstema hos fabriken är sovrum och detta får bli mitt bidrag.

av jill från ett av fyra rum.

11 oktober 2010

HJÄRTAN PÅ TRÅD

Olivträd, lavendel, pärlhyacint, pelargon och hjärtan på tråd - allihopa blommor som är väl representerade i inredningsbloggarnas värld. De fyra första har länge varit favoriter, men jag ska väl vara ärlig och säga att hjärtan på tråd har jag haft svårt för.

Det finns väl egentligen ingen anledning till det och på grund av brist på just anledning försigår nu ett litet test här hemma. För man kan ju inte bara bestämma sig för att man inte gillar något, utan att testa. Så på samma sätt som man lär sig äta brysselkål och ärtsoppa smakar jag nu försiktigt på hjärtan på tråd.
Frågan är då om detta är rätt blomma för mig? Jag har inte riktigt bestämt mig, men jag måste erkänna att jag är imponerad av växtkraften. Jag gör i stort sett ingenting för att den ska må bra, den får hårt acceptera regimen som gäller för alla mina blommor. Vatten en gång i veckan. Den som överlever överlever. Och den ser ju onekligen ut att rätta sig i ledet. Kanske blir vi till och med vänner en dag, några hjärtan på tråd och jag.

av jill från ett av fyra rum.

10 oktober 2010

BYGGA BO

Högt där uppe bland skorstenarna finns ett övergivet fågelbo. Det är många månader kvar tills ett nytt flygande par kommer dit, eller är det kanske samma par som återvänder år efter år. Nog känns det lite vemodigt allt, trots att hösten har sin charm, att veta att det är långt till vår.

Fler söndagsbilder hittar du hos fabriken.

av jill från ett av fyra rum.

8 oktober 2010

VILLA DAGMAR

I början av september var vi på bröllop i Furusund, i norra Stockholms skärgård, och bodde en natt på pensionat Villa Dagmar, en härlig villa fylld med skatter och kuriosa. Villan byggdes kring 1890 av hovjuveleraren Christian Hammer, som 1882 hade köpt Furusund med visionen att förvandla ön till en exklusiv badort. Villa Dagmar är privatägd och fungerar under sommarhalvåret som pensionat. 
Jag kan riktigt se för mig hur eleganta damer promenerade runt i skydd av parasoller och hur förnäma herrar drack punsch och rökte cigarrer på verandan.
Mycket av interiören är fortfarande intakt, med orginaltapeter från byggåret. Det betyder också att det är ganska mörkt inne i huset, så bilderna i detta inlägg är tagna ute på glasverandan. Ni får fantisera om de gamla damhattarna, kristallkronorna och stiliga kaptensporträtten.  
Kombinationen av de gröna, gula och blå färgerna ger en härlig sommarkänsla och detaljerna har en klar koppling till det närliggande havet och sommarliv i solen. Det bästa av allt är att jag tror faktiskt inte det funnits någon egentlig grundtanke med inredningen, utan man har bara samlat ihop sådant man gillar. Något som i sig är ett alldeles utmärkt sätt att inreda.

av jill från ett av fyra rum.

3 oktober 2010

TIME FOR TEA

Tänk så fort allt förändras från dag till dag. Ena dagen är det solsken från klarblå himmel, andra dagen regn och höststorm. Idag är det den där andra dagen och jag ligger under en filt i soffan. Det är inte så dåligt det heller, med tända ljus, en god bok och en varm kopp te.
Klicka er in till fabriken så hittar ni fler söndagsbilder.

Jag vill även passa på och tacka för alla underbara hälsningar till mitt förra inlägg.
Ni är bara för härliga!

av jill från ett av fyra rum.

Jag har fått några söta hälsningar från någon vars blogger-profil inte är tillgänglig, så jag kan inte titta in till dig om du har en egen blogg. Om du känner dig träffad (om du lämnat ett par hälsningar här utan att jag har tittat in till dig) så lämna gärna din bloggadress i en hälsning så kommer jag på ett besök.

1 oktober 2010

SOMMAR I ARBETSRUMMET

Idag är det den 1 oktober. Det har väl inte undgått någon att det är höst. Bladen på träd och buskar gulnar och på morgonen virar jag numera en varm sjal runt halsen. Egentligen det enda som ännu inte riktigt kommit in i höstmodus är mina luktärtor, som fortfarande får nya knoppar och blommar.

I arbetsrummet stannar sommaren kvar, med luktärtor i små vaser och solens strålar som smyger sig in. Vem har sagt att hösten ska vara mörk - här inne formligen badar jag i ljus. 
Tavlan på väggen är en litografi - Ballerinan - av Cassandra Rhodin. På skrivbordet ligger några inspirerande böcker och på skänken bredvid står en samling ljusstakar, samlade på en bricka.
Torkad lavendel hänger på gardinstången.
De söta värmeljusstakarna har jag fått i gåva från nätbutiken Crème, som plåster på såren när en av varorna jag beställt tagit slut.

Så, vad har ni för planer inför helgen? Själv tänkte jag imorgon ta en liten tur för att beställa tapeter till sovrummet och troligen hinner jag även besöka ett par favoritbutiker. På kvällen blir det konsert med Melissa Horn och på söndag en härlig slappardag. Det blir en bra helg det här!

av jill från ett av fyra rum.