30 augusti 2010

KAFFE?

Måndag morgon och jag startar arbetsveckan med att hälla i mig ett antal koppar kaffe. Jag undrar om inte vår vardag skulle kännas lite bättre om vi alla drack vårt kaffe ur en blommig kopp med guldkant? Lite lyxigare, lite mer unikt. Istället fyller jag på min neutrala, vita kopp och längtar efter helgen.

Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt.
Jo ja sa just de att det är måndag morgon
och mitt huvud känns så tungt...

Det var väl så Povel Ramel sjöng.

av jill från ett av fyra rum.

27 augusti 2010

LIN, VATTEN & SÅNT

Det är lite sorgligt när sommarblommorna börjar vissna, när vi sakta men säkert närmar oss hösten. Det är ännu mer sorgligt när det regnar så pass mycket att blommorna ute på balkongen drunknar. Och för att göra det ännu lite värre, det är smått irriterande när man försöker rädda ett par pelargoner från drunkningsdöden och på köpet bryter av en nagel och förstör en stol. Allt på under 5 sekunder.

Det söta blå blommorna är linblommor, bilderna är tagna förra helgen. Jag frösådde lin i början av sommaren och måste säga att det var ytterst tacksamt. Den växte upp fort och blommade rikligt. I sommar har jag haft den i kruka, men till nästa år ska jag nog testa att fröså direkt i rabatten.
Mitt lilla fågelbad, mer till pynt än praktisk nytta för de små fåglarna.
Ett par blommor har fallit ner i vattenkannan. En vacker kanna i zink, som inte blivit använd speciellt mycket denna sommar, då himlen varit snäll och stått för vattnandet.

Jag måste säga att denna arbetsvecka passerat förbi i rasande takt. Tänk att det redan är fredag. Härligt!
Önskar er alla en riktigt fin helg!

av jill från ett av fyra rum.

22 augusti 2010

SÖNDAGSRO

Efter en aktiv dag, fylld med sådant som är roligt att göra och sådant som är mer nödvändigt, är det en lyx att få sjunka ner i soffan med ett par bra inredningstidningar som sällskap. Färska hallon att mumsa på och en fin bukett blommor att njuta av. Det är sådant som skänker söndagsro, något ytterst välbehövligt inför en ny veckostart.
Jag har dessutom packat väskan, för tidigt imorgon reser jag iväg med jobbet. Därför blir det stilla här på bloggen i ett par dagar.

Ha det gott allesamman!

av jill från ett av fyra rum.

FRUKOSTLYX

Älskade maken bjuder på härlig söndagsfrukost, men ägg stekt i hjärtform. Nu är jag fylld med energi för att ta tag i dagens planer. En pall ska kläs om och blåbärsmuffins bakas.

Hoppas ni får en riktigt härlig söndag!

av jill från ett av fyra rum.

20 augusti 2010

IKEA 2011

Ja, den kom även i år. IKEA-katalogen. Av någon anledning släpps den faktiskt tidigare här i Norge än i Sverige. Vår katalog damp ner i brevlådan igår (jag säger vår, även om jag egentligen anser att den är min...). Efter två genombläddringar måste jag säga att jag gillar årets katalog. De tendenser man sett både i inredningstidningar och på bloggar finns även i IKEA-katalogen. Det är maximalism snarare än minimalism. Vi letar i gömmorna och tar fram sådant som ger våra hem den där personliga känslan. Det rustika, traditionella och vänliga tar plats.
Våra hem är den plats vi drar oss tillbaka till, där vi bara kan vara oss själva. Det är helt okej att inreda för oss själva och familjen, med sådant vi tycker om, och inte för att vi ska ha ett fint hem att visa upp för andra. Och nog bjuder vi mer på oss själva på det sättet? Gäster som kommer till ett personligt inrett hem, som tydligt visar att "här bor vi", måste ju känna sig ännu mer välkomna hem till oss.
När det gäller färger verkar det gula, som sågs i förra årets katalog, ha ersatts med rött. En varm röd färg, som ett utropstecken på någon enstaka möbel. Dessutom ser man mycket blått och blågrått, både i ljusare och mörkare toner. Och som bas dominerar fortfarande det vita, med kontraster i svart, grått och biege. Dessutom tas det in möbler och detaljer i trärent och rotting.
Även om jag inte hittade speciellt många nyheter som jag måste ha, tycker jag om katalogen som inspiration, för rummen och miljöerna på bilderna. Och det är väl egentligen inspirationen som är det viktiga. Om vi nu ska inreda våra hem med personliga ting kan man inte riktigt köpa allt på IKEA. Då gäller det att man tar sig en titt i de egna gömmorna, fyndar på loppis eller hemma på mormors vind och av och till tar fram pensel och färg för att förvandla en gammal möbel till en ny pärla. 

Alla bilder i detta inlägg är fotograferade direkt från IKEA-katalogen.

19 augusti 2010

DOFTLJUS

 
Jag har ett något tvetydigt förhållande till doftljus. Jag kan tycka att det är mysigt, men tyvärr doftar många lite för intensivt för min smak. Sedan är det dessutom viktigt vad de doftar, är det en söt doft tycker jag det blir väldigt jobbigt.

Dessa två är inköpta i USA och doftar på tok för mycket, vilket jag var fullt medveten om när jag köpte dem. Faktum är att de inte är köpta för att jag ska tända ljusen, de är köpta för de fina askarna. Så kan man väl få göra?

av jill från ett av fyra rum.

16 augusti 2010

GERBERA


Gerbera är en blomma jag aldrig riktigt tyckt om. Vet inte varför. Men när jag förra helgen var inne i blomsterbutiken hade de så dåligt utbud så det fick bli tre knippen gerbera i olika färger. Och jag måste ju erkänna att det blev en riktigt fin bukett.

Tekoppen på bilderna är från Wedgewood, serien heter Cuckoo. Jag har en liten samling te- och kaffekoppar och denna är mitt senaste inköp. De flesta kopparna jag har är fyndade på loppis och antikvitetsaffärer, men av och till unnar jag mig en sådan här liten juvel. Jag älskar de ljusa pastellfärgerna och blommorna & fågeln i mönstret. Det är lyx att dricka te ur denna kopp.

av jill från ett av fyra rum.

13 augusti 2010

SEMESTER I USA 3


Tre “must see” - Empire State building, Frihetsgudinnan & Central Park.

New York var alltså sista stoppet på denna resa. Jag kan bara beskriva ett besök i denna stad som intensivt . Det finns hur mycket som helst att se och göra, och chansen att du hinner med allt du vill är minimal. Vi besökte museum, promenerade i Central Park, spenderade en kväll på stand up comedy klubb, såg Phantom of the OperaBroadway, letade efter guldkorn på loppmarknad, tittade i skyltfönster längst med 5th Avenue och satt i publiken under inspelning av the Late Show med David Letterman.
Bilderna ovan är alla tagna vid Times Square. Ni som vet hur min man ser ut kanske kan hitta honom på en av bilderna. Och nej, jag lovar, det är inte på bilden nere till höger.
Poliserna som körde motorcyklarna uppe till höger stod i skuggan och snackade skit, och såg inte alls så tuffa och hårda ut som man kanske kan tro om amerikanska poliser.
Ett piano stod uppställ, för vem som helst att spela på.

Det finns många helt fantastiska museum i New York, flera av dem tar en hel dag att gå igenom (om man vill se allt). Bilden på Marilyn Monore, av Andy Warhol, hänger på MoMA (Museum of Modern Art). Jag är väldigt förtjust i modern konst och MoMA var en upplevelse. Ett annat helt fantastiskt musem är Metropolitan Museum of Art. Vilka samlingar! Här finns allt från 1700-tals konst, riddarrustningar och grekiska statyer till japanska vikskärmar, polynesiska musikinstrument och porslinsfiguriner. Statyn uppe till höger heter något i stil med Pojken och grodorna. Roligt att se är också de konstnärer som kommer till museumet för att lära och måla.

Bilden nere till vänster är från American Museum of Natural History. Det är verkligen fascinerande att gå omkring bland, och under, skelett från dinosarier och andra forntida djur. Dessutom finns fantastiska miljöer med uppstoppade djur, som denna med prärievargar. Extra roligt, när jag tog denna bild, var den lilla pojken på kanske 4 år som stod framför montern och ylade han med. Jag hann dock inte fånga det på foto innan han exalterad sprang vidare.

Och slutligen några bilder från”here and there”. Vattenposten står självklart i Little Italy.
På många av bänkarna i Central Park sitter det sådana här små skyltar, just denna tyckte jag var lite speciell.
Papegojorna i mosaik finns i nedgången till tunnelbanan vid naturhistoriska museumet. Hela den stationen är fylld med djurmotiv av mosaik. Och många andra tunnelbanestationer runt om i New York är lika konstfullt smyckade.
Huset med sliten text ligger på en sidogata till Broadway. Om du går från Times Square ner mot Empire State building och tittar år vänster, då kan du få syn på denna byggnad.

Det var vad jag hade tänkt att visa från vår semester (tidigare inläg här och här). Totalt var vi "over there" i drygt 2.5 veckor, med 2 veckors körning. Jag måste säga att om ni någon gång reser till USA – hyr bil och kör – man får se så mycket mer och har helt andra möjligheter till att skräddarsy sin egen semester. Och med GPS kommer man fram dit man ska, även om den ibland tar en på små omvägar. Och ibland får man vända, som då GPS’en försöker att leda in en på en liten grusstig med bom över. Men sådant är ju bara roligt!

av jill från ett av fyra rum.

11 augusti 2010

SEMESTER I USA 2


Från Toronto körde vi alltså ner till Boston, en riktigt härlig stad som jag absolut vill besöka igen. Här finns mycket för den som är historiskt intresserad – det var i Boston som många av de stora händelserna under den amerikanska revolutionen ägde rum. Men här kan man också vandra omkring i mysiga kvarter och härliga parker. Staden är dessutom en student- och sportstad, och utbudet är stort vad gäller uteliv och musikunderhållning. Nästa gång kommer vi vara här längre än två dagar.

På bilden uppe till vänster syns tornet på Old State House. Byggnaden har stått här sedan 1712, men är numera omgiven av mer modern arkitektur, vilket utgör en spännande konstrast.
Och tröttnar man på historia kan man ta sig en barrunda och titta in på Cheers. Baren från tv-serien existerade egentligen aldrig i verkligheten, men baren som låg till grund för Cheers var Bull & Finch Bar, vars ägare numera lever gott på seriens succé.
På de två nedersta bilder ett par snap shots från våra promenader runt omkring i staden. De två små fåglarna lät mig komma riktigt nära och lät sig inte störas under sitt lilla dopp. Måhända var det lite för varmt för att de skulle bry sig. Och till höger en bakgård i stadsdelen Beacon Hill, där vackra radhus i äldre stil står tätt, tätt.

Från Boston fortsatte vi söderut längst med kusten och vårt första stopp var Newport. Detta är en riktig sommarstad, där segelbåtarna fyller hela hamnen. Här finns också fantastiska egendommar, de första byggdes under slutet av 1800-talet som sommarhus åt de rika och berömda.

I Newport njöt vi av strålande sol från blå himmel. Vi körde utmed kusten, på the Ocean Drive, och tog en promenad längst med the Cliff Walk. Vi fick se hus man bara kan drömma om att äga och vi njöt av härliga platser precis vid havet.
Vi besökte den kanske mest kända egendommen i Newport, the Breakers (en del av huset syns på bilden nere längst till vänster). Denna egendom går inte att beskriva på annat sätt än överdådig, så långt från enkel sommarstuga man kan komma.
Framåt kvällen seglade vi ut med Adirondack II, på en kryssning i solnedgången. Med champagne i glasen blev det en perfekt avslutning på dagen.

Morgonen därefter forsatte vi ner till New Haven, där vi tillbringade dagen med en gammal skolkamrat till min man. Den stora attraktionen i New Haven är väl Yale. Universitetet sätter helt klart sin prägel på staden, då det ligger väldigt centralt.
Bilden längst uppe till vänster visar the Harkness Tower. Tornet stod klart 1921, men som många av byggnaderna på Yale har stenen behandlats för att se betydligt äldre ut.
Ugglan i sten uppe till höger sitter på taket till Yale Law School.
Lunch åt vi på en pizzeria, lokaliserad i ett litet ölbryggeri. Husets specialpizza var med potatismos och bacon, vilket faktiskt var helt okej. Vi drack dock inte sommarens specialöl, en hint till smaken kanske ni hittar på bilden nere till vänster. Japp...vattenmelonöl. Skeptisk.

Området här från New Haven och upp mot Boston besöker jag gärna igen. Och nästa gång skulle jag vilja köra längre norrut längst med kusten. Det känns som om det fortfarande finns en hel massa ting att se, som vi inte hann med på denna resa. Vi fortsatte nämligen söderut, ner till New York.

av jill från ett av fyra rum.

9 augusti 2010

SEMESTER I USA 1

Jag har ju lovat att jag ska visa bilder från vår semester i USA, men hur ska jag lyckas välja ut vilka bilder jag ska visa? Och hur ska jag lyckas sammanfatta allt i bara ett inlägg? Efter att ha gått igenom alla 1094 foton har jag bestämt mig för att dela upp det hela i tre inlägg.

Vi flög alltså till New York och körde direkt från flygplatsen ner till Philadelphia, där vi tillbringade två dagar. Det var i Philadelphia som den första amerikanska kongressen samlades och det var här som oavhängighetsförklaringen undertecknades den 4 juli 1776. Det finns alltså mycket att se, och det är inga som helst problem att få sig en rejäl dusch av amerikansk patriotism.

Bilden uppe till vänster visar en gigantisk mosaik, ett fantastisk detaljarbete på kanke 6x12 meter.
LOVE-statyn är välkänd och kan ses på flera olika platser, både i och utanför USA.
På bilden nere till vänster syns Independence Hall, där USA’s oavhängighetsförklaringen skrevs under en gång i tiden.
Vi tog oss även en tur till Philadelhia Zoo, där vi bland annat såg tigrar, noshörningar, gorillor, lodjur, giraffer och, uppenbarligen, isbjörnar.

Från Philadelphia körde vi norrut, upp till Niagara Falls, en tvillingstad med ena delen i USA och den andra i Kanada. Själva Niagarafallen utgörs av tre fall – Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen. Det är verkligen en imponerande mängd vatten som dånar nedför fallen, och det är en riktigt mäktig känsla att befinna sig så nära som man faktiskt har möjligheten att komma.

På bilden uppe till vänster syns det Amerikanska fallet, taget från utkikstornet. Som ni ser kan man gå upp nära fallet, men väl där tar man inte fram kameran... Man blir blöt!
Maid of the Mist är båten som tar en riktigt nära fallen, på bilden nedanför ser ni Hästskofallet taget från båten. Här blir man också blöt. Och om man inte känner sig tillräckligt blöt kan man ta turen Cave of the Winds, upp till the Hurricane Deck. Varför de satt upp non smoking skylt vet jag inte, för hade någon lyckats tända en cigarett hade jag blivit imponerad. Man blir blöt, riktigt blöt, även här.

Efter Niagara Falls körde vi upp till Toronto, som är Kanadas största stad. Toronto är härlig stad, där det finns mycket att se och göra. Tyvärr hade vi bara en dag i här, men vi hann med några av de största sevärdheterna. stadens kanske mest kända kännemärke, världens näst högsta fristående byggnad, är CN Tower. Tornet är 533 meter högt och vi tog oss upp till utkiksplattformen på 346 meter, där man har en hissnande utsikt. På en klar dag kan man tydligen se ända bort till Niagara Falls (7 mil fågelvägen).

Som ni kanske vet är kanadensare hockeytokiga och i Toronto finns Hockey Hall of Fame. Efter önskemål från maken besökte vi detta museum, fyllt till brädden av hockeytröjor, skridskor och stora hockeyögonblick. Bland annat en stor bild på Foppas straffmål från OS i Lillehammer.
Och på vägen till Hockey Hall of Fame passerade vi Woofstock, därav en bild på en Grand Danois. Woofstock är nordamerikas största utomhusfestival för hundar, med ungefär 300’000 besökare (människor och hundar). Det var trångt.

Efter Toronto for vi tillbaka söderut och in i USA igen, där vi vände österut mot Boston. Mer om det (och lite till) tänkte jag visa i nästa inlägg.

av jill från ett av fyra rum.

6 augusti 2010

DAGENS ROS

Dagens ros skickar jag till min älskade man, som igår tvingade mig upp ur soffan och ut ur min lilla bokvärld för att städa. Och vad skönt det är att åter ha snyggt omkring sig!

Nu kanske någon funderar lite på varför jag låter det bli stökigt, och inte är duktig och plockar iordning oftare? När jag faktiskt föredrar att ha det städat och fint. Jag får nog skylla på min personlighet - den där svart/vita personligheten som gör allt eller inget. Just nu läser jag böcker, alltså städar jag inte. Om jag nu inte blir tvingad till det av en blåögd snygging.

GOD HELG PÅ ER!
 
av jill från ett av fyra rum.

2 augusti 2010

BLANDADE TING

Jaha, då var man inne i augusti. Den bästa månaden på året. Och jag hoppas innerligt att augusti lever upp till mina förväntningar och bjuder på sol och värme. För den där härliga sommaren alla pratar om, den har inte kommit till Bergen (att dagens bilder badar i sol beror helt enkelt på god tajming, att jag var snabb och passade på). Jag hoppas på att solen bara försov sig lite och snart kommer instormande med en  god ursäkt á la "jag måste ha slått sönder väckarklockan i sömnen". Och jag lovar att inte vara arg, utan lugnt konstatera att "det var ju bra att du kom tillslut".
Lavendel är nästan ett måste under sommaren och i år köpte jag en ljust rosa variant. Här står den i ett låda jag spontanköpte två stycken av, utan att veta vad jag ska ha dem till. Men å andra sidan fungerar det ypperligt att bara samla ihop vackra ting och skapa små stilleben i lådorna, så kanske behöver de inte användas till något annat.
Snäckorna är plockande i Thailand. Ett dekorativt minne från stranden vi gifte oss på.
Ljusstaken är köpt på Anthropologie i New York.

Det är helt enkelt så att när vädret inte hjälper en att njuta av sommaren, då får man göra sitt för att det ska bli fint inomhus. Och det hjälper att ha små pysselprojekt på gång, så som en fyndad pall som måste målas och kläs om. Eller en massa bokstäver som ska målas upp på en pannå. Sånt ger mig energi när solen inte gör det.

av jill från ett av fyra rum.