26 juli 2010

DEN FÖRÄNDERLIGA HORTENSIAN

Hortensia är en härlig blomma, som inte alltid behåller den färg den hade när man köpte den. Hemligheten ligger i Ph-värdet på jorden. Ett lågt Ph-värde ger en hortensia i blått. Rosa hortensior ska ha ett mer neutralt Ph-värde på jorden för att behålla färgen. Alltså kan en blå hortensia bli rosa, genom att man förändrar på Ph-värdet i jorden. En vit hortensia blir dock aldrig blå eller rosa genom att man ändrar på Ph-värdet. Dock ska man kunna vattna den med färgat vatten för att förändra färgen. Att min hortensia nu blivit grön beror tydligen på järnhaltigt vatten och inte på Ph-värdet.

Ja, man lär så länge man lever. Och oavsett färg pryder den sin plats, här i en väggampel av recirkulerat däck. Som ni ser anser jag inte att en väggampel måste hänga på väggen - vem har sagt att man måste göra så som tillverkaren tänkt sig?

av jill från ett av fyra rum.

20 juli 2010

ANTHROPOLOGIE

Den blå färgen på den högra fönsterluckan tycker jag är riktigt fin. Kan tänka mig att använda den i sovrummet, som jag tänkte förändra lite (kanske redan i höst om maken säger ja).

Jaha. Uppenbarligen hörde vädret mig igår och tänkte att inte ska hon få njuta överdrivet länge av solsken och värme. Bäst vi öser på med lite regn. Men nog om det. Istället hoppar jag vidare och visar er bilder från en helt underbar butik i New York - Anthropologie.
Jag gillar verkligen denna kombination av färger och mönster, även om jag inte kan se det hemma hos oss. Det ser bohemiskt och "man tager vad man haver" ut, som om man inte tänkt alls när det i själva verket är mycket välplanerat.

Jag hittade till Anthropologie för över tre år sedan, när jag var i Houston, och blev fullkomligt lycklig över alla underbara och roliga ting. Självklart stod ett besök högt upp på listan över saker att hinna med i New York.
Det fanns hur många olika skålar som helst, i olika mönster och färger. Jag som har skålmani lyckades dock inte bestämma mig för vilka jag ville köpa och kom hem utan.

Jag hann faktiskt med två besök i denna butik. Första gången drabbades jag av totalt stillestånd och visste varken ut eller in. Ville jag köpa något? (JA!) Vad vill jag i så fall köpa? För många val kan leda till svårigheter...
Dessa små durkslag i keramik stod jag och kände på, tyckte de var så himla söta. Men praktikern tog över...när behöver jag ett litet minidurkslag?

Vad jag dock lyckades med under första besöket var att ta kort. Faktum är att detta är första gången jag någonsin tagit kort inne i en butik, men jag ville så gärna visa er hur fint och inspirerande de inrett. Jag som vanligen är ganska sparsmakad när det kommer till färger gick runt och njöt av all vacker keramik och underbara textiler.
Vackra kökshandukar. Alldeles för vackra för att användas. Men man skulle kunna sy ett par kuddfodral utav dem.

Några inköp blev det allt, men det skulle ha kunnat bli så mycket mer. Tur för mig så har Anthropologie internetbutik och numera skickar de varor både till Sverige och Norge. Titta in hemsidan! De har faktiskt inte bara inredningsdetaljer, utan även kläder och accessoarer.

av jill från ett av fyra rum.

19 juli 2010

VACKERT VÄDER

En eftermiddag med vackert väder. Det behövs inte så mycket mer för att man ska må bra.
Jag vet ju att många av er bor på platser med härligt, varmt sommarväder. Det gör inte jag. Vädret i Bergen har denna sommar inte varit på oss soltörstande människors sida.

Men idag har jag haft en härlig eftermiddag i solen.
Jag har planterat om lite lavendel och suttit i en stol på balkongen och läst.
Så nu går en nöjd Jill snart och lägger sig. Och drömmer solskensdrömmar.

av jill från ett av fyra rum.

14 juli 2010

H O M E

Vart jag än rest så är det väldigt skönt att komma hem. Till mina egna saker, till min egen säng. Och varje gång jag kommer hem känner jag att jag trivs väldigt bra i vår lägenhet, att jag är ganska så nöjd med hur vi fixat till och inrett. Visst finns det fortfarande idéer och tankar inför förändringar och renoveringar, men trots det - hem ljuva hem.
Det finns en möjlighet att jag har gått över gränsen när det gäller bokstäver och text här hemma. Men å andra sidan, vad är egentligen för mycket?

Bokstäverna är inköpta i Aberdeen, men istället för att behålla dem vita ville jag att göra dem lite mer speciella. Jag valde fyra olika papper som passar fint ihop, men som ändå skiljer bokstäverna ifrån varandra.
Pappersbokstäverna har jag limmat fast och så har jag använt en nagelfil för att fila ner kanterna, för att få en lite mjukare övergång från papper till trä.

Så återstår det bara att bestämma vart jag ska ha bokstäverna. Den alltid närvarande nöten att knäcka när jag pysslar, för ofta är det så att jag kommer på något jag vill göra utan att jag riktigt vet vart jag ska ha det jag gjort. Men sånt ordnar sig alltid. 

av jill från ett av fyra rum.

11 juli 2010

SÖNDAG I TRÄDGÅRDEN

Blå stol och vattenkanna på mina föräldrars altan.
Vår egen trädgård definieras som djungel och är ej fotograferbar.

Idag har vi trädgårdsarbetat, maken och jag. Det 20 cm höga gräset har blivit klippt, en häck har beskurits och ogräs har rensats bort. Vi kan väl konstatera att vår 3.5 veckor långa bortavaro har gett trädgården möjligheten att växa bäst den vill, något den gjort med besked. Vi har väl kommit halvvägs igenom grönskan, men måste kanske åka och köpa varsin machete för att komma i mål.

Nu har dock himlen öppnat sig och regnet öser ner. Alltså dax för lite söndagsmys i soffan. Jag tror allt jag ska tända lite ljus och dra en filt över mig.

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

Ja...det kommer snart ett inlägg om vår USA-resa. Jag måste bara hinna gå igenom alla bilderna först...

8 juli 2010

SEGSTARTAD, MEN HÄR IGEN

Det händer mycket på en månad. Mina tobaksplantor, som var ganska små i början av juni, har växt till sig rejält. Inte hade jag behövt oroa mig speciellt mycket för mina växters överlevnad när vi åkte på semester, de allra flesta har klarat sig ypperligt ute på balkongen och växt så det knakat.
Själv är jag dock lite segstartad efter en lång semester. Det har tagit tid att landa, efter alla intryck och roligheter i USA, och därför har ingenting skett, varken här hemma eller på bloggen. Förhoppningsvis kommer jag igång till helgen, åtminstone skulle jag behöva tygla djungeln på balkongen.

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.