25 februari 2010

LITE MER AV FAVORITFÄRGEN


Så är vi där igen. Rosa detaljer, en favorit. Jag fortsätter att frossa i dem, kan helt enkelt inte motstå. Rosa förknippas med känslighet, lugn, samverkan, harmoni, avslappning och ett gott humör (källa). Kanske inte så underligt att färgen rosa tilltalar mig så?
Den rosa blomman i filt hänger över ryggstödet på en karmstol i vardagsrummet. Blomman är inköpt på Åhléns, karmstolen är ett secondhandköp. Jag får göra ett eget inlägg om den någon gång, det finns både för- och efterbilder, idag är det dock rosa som gäller.
Ljuslykta från Spiti, enkel med ändå effektfull. Lite hemligt prålig. Den har en självklar plats där på skänken, utan att den för den skull dominerar. Och så en favorit - hortenisa. Älskar den här färgkombinationen med ljust limegrönt och svagt rosa. Tänker på jordubbsmilkshake och päronglass.

Vad har ni för favoritfärg?

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

22 februari 2010

BOLLAR RUNT ARMEN


Den här veckan är jag ute på vift och har lämnat Norge för Skottland och Aberdeen. Jag är här på kurs och tillbringar mina nätter i ett hotellrum med den obligatoriska heltäckningsmattan och tekokaren.

Tycker det är ganska så roligt att komma iväg såhär, bort från vardagen. Dessutom får man möjligheten att titta in i butiker med ett helt annat urval än vad vi har hemma. Allt passar verkligen inte min stil, men jag har gjort några fynd som får följa med hem. Har dock ingen kamera med mig, så idag får ni nöja er med bilder från arkivet.
 
Jag nämnde för ett tag sedan att jag har dille på armband och detta är mitt senaste. Jag har tillverkar det själv, utav ett sånt där "gör detta smycke själv"-set man kan köpa på exempelvis Panduro. Tyvärr blev det lite för stort, så i väntan på att jag ska förminska det fungerar det som dekoration.

Jag lovar att jag nästa gång ska bjuda på något mer inredningsinspirerat, men just nu är jag så trött i huvudet efter en dags kursande att det faktiskt inte blir mer än så här.

So long!

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

20 februari 2010

SNABBPYSSEL


Ibland har man varken tid eller ork till avancerade pyssel, som tar flera timmar. Ibland vill man bara göra något som tar fem minuter. Ibland vill man snabbt få gjort något som fyller ut det där tomrummet man skapat när man flyttat runt på lite grejer.
Just så var det med dessa värmeljusstakar. Det behövdes något mer på hyllan i tv-rummet. Och då tager man vad man haver. Två enkla värmeljusstakar och två varianter av självhäftande spetsband i papper, inköpt på Panduro. Snabbt fixat!

Med det önskar jag er alla kära läsare en riktigt härlig helg.

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

15 februari 2010

FLYGTIPS

Om man planerar att flyga med ett &-tecken tillverkat av järn i handbagaget, bör man vara medveten om att ens väska kan bli definierad som misstänkt och att en stycke Sequritaskille kan be en att packa upp "det där konstaktiga".

Man bör då inte förvänta sig någon förståelse för hur snyggt och läckert detta &-tecken är, när man väl visar upp det för Sequritaskillen, utan acceptera ett oinspirerat "okej" som enda reaktion.

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

11 februari 2010

TURKOSA DETALJER

Nu har jag suttit och tittat på bilden ovan i 5 minuter, utan att komma fram till hur jag ska börja det här inläggen. Men jag vill så gärna visa er bilderna, så jag kör väl bara på.
De turkosa glasen och skålarna är köpta på Marrakech design, de två vita glasen är loppisfynd.
Dessa turkosa toner passar så fint in bland det vita och biege här uppe i tv-rummet. Turkos är en glad färg, som fungerar ypperligt som accentfärg. Nu ska jag bara hitta några fler detaljer som går i samma toner. Jag har nämligen läst att när man använder sig av en accentfärg ska den återkomma tre gånger i ett rum. Detta för att få en bra effekt, utan att det blir för mycket.
Med detta något textskrala inlägg passsar jag på att önska er alla en riktigt god helg! Imorgon bär det av på långweekend till Stockholm, taxin kommer kl. 05.40. Vi ska hinna med att träffa både vänner och familj, och så ska en lång lista butiker få besök av mig. Kanske hittar jag något turkost?

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

8 februari 2010

SMYCKESFÖRVARING

24 örhängen, 14 halsband och 52 armband. Ja, jag har dille på armband. Oavsett om du har fler eller färre smycken än jag har vi nog samma problem - hur ska man förvara dem? Det finns nog flera smarta sätt, själv har jag tre små lådor ståendes på byrån i sovrummet. Och så en liten fågel, mest för syns skull eftersom det inte ryms speciellt mycket i den.
Lådorna går i lila och grönt, med olika mönster. En är köpt på Åhléns för flera år sedan, de andra två kommer från Kina. Mina föräldrar var där för några år sedan och var så snälla att de hade presenter med sig hem, inpackade i dessa lådor.
Tre lådor, en för örhängen, en för armband och en för halsband. Det hjälper att hålla ordning på allt.
Vid lådorna står även en söt anemon, planterad i en egentillverkad kopp. Denna späda variant med den vackra lila-blå färgen påminde mig om en blåsippa, så den fick flytta hem till oss och sprida lite vårkänsla i sovrummet.

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

5 februari 2010

MODERN ALLMOGE

Det var ett tag sedan nu som jag visade inspirationsbilder från någon av mina inredningsböcker. Den här boken, Modern allmogestil, är full av helt underbara bilder och ger mig ett sug efter att genast slänga ut allt som finns i vårt hem och fylla på med nytt.
Boken är uppdelad i åtta olika kapitel som alla representerar en egen liten tvist på det här med modern allmoge - Rustik, Naturlighet, Romantik, Enfärgat, Moderna rosor, Marint, Friskt blommigtKreativ färg. Vill man kan man få en helt ny stil, här i finns till och med tips om vilka exakta färger man ska använda sig av. Själv låter jag min insiperas av alltihop och blandar hej vilt. Som jag brukar göra.
Det som är bäst i hela boken är alla vackra badrum. Tänk bara att vara ägare av badrummet ovan, men det vackra badkaret placerat framför fönstret. Höjden av njutning hade det varit att ligga där och filosofera.
När jag ser bilden ovan längtar jag så ofantligt efter sommar. Tänk att få plocka hem ängsblommor och ställa dem i en enkelt vas. Ska bara hitta en lika underbar stol tills dess.

Det var allt för idag. Hoppas ni får en underbar helg!

Boken är skriven av Liezel Norval-Kruger med fotografier av Craig Fraser. I Sverige är den utgiven av förlaget Sören Fogtdal.

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.

3 februari 2010

KONST AV IS

Just nu är vi nog ganska många som längtar efter vår, sol och värme. Vi förbannar oss lite över all snö och is, som inte verkar ha några som helst planer på att försvinna. Men det finns fantastiskt mycket kreativt man kan göra av snö och is, och Ishotellet i Jukkasjärvi är väl ett av de bästa exemplen.
Ett av de få ting som ser likadant ut, år efter år, är ljuskronan på bilden ovan.

Dessa bilder är tagna vintern 2006, då jag bodde en period i Kiruna. Varje år flödar kreativiteten på nytt och inför 2009/2010 byggdes hotellet upp för tjugonde gången. Tänk vilka möjligheter det ger! Att inför varje säsong kunna starta på noll och förändra och förbättra det man hade i fjol.
Tänk så enkelt och effektfullt. Vacker grönska infryst i Torneälvens klara vatten.

På dagtid är hotellet öppet för besökare och man kan gå in i alla sviter (klicka här och välj vilken svit du vill titta närmare på i kolumnen till höger), isbaren och iskyrkan.

En dag ska jag åka upp igen, och sova i en av de fantastiska sviter som byggs upp. Tänk att få sova mitt inne i ett konstverk!

Av JiLl frÅn eTt av 4 ruM.