23 oktober 2009

Lugn & ro

Så var jag hemma igen. Lite trött och sliten, men en helg i lugn och ro ska nog ge mig energin tillbaka. Jag har en del små projekt planerade, men jag måste ge mig ut på en liten tur imorgon för att fixa material. Buddhan som sitter på en hylla i vardagsrummet är köpt i Thailand. Den är tillverkad i sten, med en vacker grön patina. Kanske skulle jag sätta mig och meditera en stund och finna min inre ro? Eller så hämtar jag pensel och färg...det kan väl vara minst lika avslappnande att måla?

Ha en riktigt fin helg!

20 oktober 2009

Gult är vackert!

Jag har läst någonstans att gult är glädjens, lyckans, kraftens, vishetens och kreativitetens färg. Och visst är gult en vacker färg.

Gult är en färg fylld av energi och inte alltid den lättaste färgen att få in i inredningen. Själv har jag lite svårt för de mer intensiva tonerna, men en klick här och där, en vacker blomma som lyser upp, det blir riktigt effektfullt.
Ljusstakarna kommer från Granit.

Så mycket mer har jag inte idag. Jag är mitt uppi en hektisk arbetsvecka och imorgon åker jag ner till Stavanger. Jag kommer åter på fredag!

14 oktober 2009

Ord i ett träd

Slå på de stora trummorna - 5 dagar utan regn i Bergen! Då gäller det att passa på och ge sig ut i skogen. Uppdraget var att hitta en passande gren till ett litet trädprojekt. Ni som sett Ylva Skarps härliga små etiketter till poesiträd anar nog vad jag hittat på.
Nu har jag inte Ylvas härliga textrader i min ägo (ännu) och har därför tillverkat egna skyltar i vit lera. Med stämplar har jag tryckt ett ord på vardera skylt, så mitt lilla träd är egentligen inget poesiträd, utan ett ordträd. Ord för sådant vi behöver i livet - skratt, trygghet, kärlek, drömmar... Jag har fler skyltar i lager, men vill inte hänga för många i min vackra gren.

Krukan grener står i var från början trären, men jag har målat den med vit färg utblandad i vatten, för att träets struktur fortfarande ska skina igenom. Pinnstolen är ett loppisfynd för 50 kronor. Jag var mycket nöjd när jag fann den.


Tänk på att bara plocka grenar som redan ligger på marken!

12 oktober 2009

Får jag bjuda på kaffe?

Så var det plötsligt en ny vecka. Helgen har passerat utan en enda droppe regn! Här i Bergen, i oktober, betyder det att helgen varit suverän. Jag har bland annat varit i skogen och letat efter en passande gren, stökat till rejält i vardagsrummet och gjort ett superfynd till en av mina samlingar. Dock inte till den samling jag visar bilder på idag.
Jag har en liten samling te- och kaffekoppar i söta pastellfärger. De är romantiska och mormorsaktiga, perfekta till den där bjudningen med 7 sorters kakor.
Vissa är billiga loppisfynd, som de två blommiga på första bilden. De köpte jag för kanske 35 kronor stycket. Den helt underbara med fjärillar är från Wedgewood och kostade betydligt mer... Därifrån kommer också den rosa med prickar, det var faktiskt den första jag köpte.
Den lilla söta rosa på bilden ovan, från norska Egersund, är köpt i en antikhandel här i Bergen. Man kan hitta denna variant i flera olika pastellfärger, men jag kanske nöjer mig med denna. Som ni ser är jag ju inte ute efter att samla på mig flera av samma sort. The more the merrier är det visst någon som sagt*.


*Eller var det filmen som kom först, innan någon sa det? Den kom 1943, filmen alltså.

9 oktober 2009

Färgklick i vardagsrummet

Å så spontant det ser ut. Det var makens något ironiska kommentar när jag tog dessa bilder. Och visst ser ni den spontant uppslagna boken i soffan och den nonchalant ditkastade pläden?
Den här buketten med orange rosor utgör en vacker färgklick i vardagrummet. Nu under hösten försöker jag få in lite mustiga färger i inredningen och dessa rosor matchar det orange i den broderade kudden från Ikea. Den stora bruna kudden och den randiga i brunt och vitt kompletterar den blommiga och tillsammans skapar de ett fint helhetsintryck.

När det gäller orange tycker jag absolut bäst om de något dovare tonerna, och det får absolut inte bli för mycket. Dessa rosor har stått i en vecka (för övrigt samma rosor som här) och har blivit lite mjukare i färgen.
Vi har inget bord framför soffan. Jag har faktiskt lite svårt för soffbord och tycker det fungerar minst lika bra med en fotpall. En bricka gör att man fortfarande har plats till att ställa ner en kopp kaffe eller ett glas vin. Jag har medvetet valt en rund bricka för att bryta av den fyrkantiga formen på fotpallen.

I keramikburken hittar man värmeljus. Det går åt många under den här delen av året. Vacker förvaring, nära till hands.

På zinkbrickan ligger även ett korsstygnsbroderi jag försöker komma igång med. Om jag låter det ligga här kanske jag tillslut kommer någon vart.

Med det önskar jag er en riktigt fin fredag och en härlig helg.

6 oktober 2009

Röda äpplen

Härligt röda äpplen hör hösten till. De är inte bara goda, utan dessutom vackra att titta på. Våningsfatet passar utmärkt som fruktfat, och ger dessutom lite höjd till dekorationen. Jag tycker själv att det är viktigt att tänka i flera dimensioner när man pyntar hemma. Ett stilleben kan lätt kännas platt om man inte använder sig av ting med olika höjder. Här utgör keramiken och ljusstakarna från Granit en bra bas. Ljusen sträcker sig uppåt där de möter rosorna. Våningsfatet är trappan som äpplena klättrar på, och fungerar som den sammanbindande länken. Just så kan man tänka.
Ni vet ju redan är jag är tokig i keramik. Denna lilla skål och bägare i vitt, köpt på Magasin Åtta i Sundsvall, är tillverkade av keramikern Ulrica Bergström. Skålen har en söt kant och ordet lycka är tryckt på insidan. Bägaren har en vacker reliefmönstrad ros på utsidan.

Jag avslutar dagens inlägg med att tacka alla ni söta som lämnar så härliga kommentarer. Jag ler stort när jag läser.


Just nu skrattar mannen min glatt åt tv-reklamen; foundation med synkroniseringspigment. Vad är det?!?