23 augusti 2009

Pausfågel nr. 2


Vi flyger söderut till Grekland, för att sedan vända norrut till kära gamla Sverige. Jag kommer åter om ca. 2 veckor, då jag förhoppningsvis fyllt på med sol och värme.

Må gott!

21 augusti 2009

Matrjosjkadockor


Ryska Matrjosjkadockor har jag alltid gillat. Som lite var det roligt att sitta och plocka ut de allt mindre dockorna och ställa på rad. Och sedan plocka ihop alla igen till en enda stor docka.

Idag är jag kanske mer förtjust i de glada färgerna och de härliga mönstren.

Jag har själv inte ägt någon Matrjosjka tidigare, men finner plötsligt att jag nu har två stycken. Den ena är nytillverkad och långt ifrån rysk. Den är helt klart mer modern i färger och mönster och jag gillar verkligen det turkosa, som gör sig fint i vårt arbetsrum.

Den äldre dockan är ett loppisfynd. En mer klassiskt variant, kanske en souvernir någon köpt med sig hem. Nu har den iallafall hamnat hemma hos oss och är en härlig färgklick i tv-rummet.

Lite fakta från Wikipedia
Matrjosjka är en delbar rysk docka, med mindre liknande dockor inuti. Dockan kallas ibland felaktigt för Babusjka, vilket är det ryska ordet för farmor/mormor. Matrjosjkan skapades runt förra sekelskiftet. Dess tillblivelse kan spåras till Moskva och leksakstillverkningen på Leontjevskij pereulok 7, där det idag finns ett matrjoskamuseum. På den här tiden var fjärran östern på modet och dockan tillverkades efter japansk förebild, men det ska ha förekommit liknande leksaker även i Ryssland tidigare. Den första dockan gjordes av konstnären Sergej Maljutin. Anatolij Mamontova presenterade dockan på världsutställningen i Paris 1900 där den fick sitt internationella genombrott. Namnet Matrjosjka kommer från Matrona (som kommer från latinets mater – mor) vilket var ett vanligt förnamn bland ryska bondkvinnor vid tiden för dockans tillkomst.

Med detta önskar jag er alla en riktigt god helg!

19 augusti 2009

Lampetter i trädgården


Förra året köpte jag två ljuslampetter i mässing på loppis. De har sedan dess legat och väntat på ett bättre liv i förrådet och började nog fundera på varför jag köpt dem. För ett par veckor sedan plockade jag fram dem och tog med dem ut i trädgården. Allt och alla mår bra av lite sol och grönska!

Efter rengöring sprayade jag dem med en vit, matt sprayfärg. Två omgångar med ett avslutande ”finduttningslager”. Först hade jag tänkt slipa ytan lite, men oroade mig för att det skulle bli repigt, då mässing är ett ganska mjukt material. Alltså struntade jag i det, vilket gick bra.

Just mässing har aldrig varit en stor favorit här hemma, kommer inte riktigt överens med den färgen. Men nu när lampetterna är vita och matta får jag ta mig en rejäl funderare på vart de ska få hänga. Just nu ligger de återigen på förvaring, i väntan på goda idéer. Får väl ta ut och lufta dem till jul, och de inte kommit upp på väggen tills dess.

Vi ska ju i och för sig bygga en grillplats i trädgården nästa sommar. Med ett litet plank på nån sida kanske. Då skulle mina lampetter kunna få flytta ut i trädgården mer permanent!

14 augusti 2009

Fejkbetong


Jag har tidigare visat er en omvandling av billigt fyndade ljusstakar och idag kommer avsnitt nummer två i serien.

Ljusstakar är verkligen något det svämmar över av på många secondhandbutiker och med lite kreativitet kan man få till riktigt fina saker. Dessa två ljusstakar lockade kanske inte blickarna till sig för den snygga färgen, med höjden och formen var lovande. Sju kronor stycket fick jag betala, till och med mannen i kassan reagerade på det billiga priset!

Den starkt lilarosa färgen kändes inte helt rätt, istället försökte jag mig på att få det att se ut som betong. Inte det lättaste, och jag är inte riktigt övertygad av resultatet. Hur som helst, först två lager svart färg, därefter säkert fyra lager grått i olika nyanser. Lite vitt här och där på slutet och sen gav jag mig. Man får ju inte överdriva...

Först hade jag inte tänkt måla den svartbruna metallen, men när mellandelen var betongmålad passade det inte ihop med det svartbruna. Så då åkte sprayfärgen fram och två lager målades. Därefter svampmålade jag två lager med vit hobbyfärg, för jag ville ha en annan yta än den glatta spraymålning ger.


Dessa två ljusstakar har varit ett litet sidoprojekt, som pågått i en månad. Ett lager färg lite då och då, lite duttande, lite funderingar, lite till färg, och så vidare. Men nu har jag bestämt mig för att de är färdiga, och placerat dem på brickbordet till höger om balkongdörren.

Här står de tillsammans med två av mina pelargoner och ett par vaser med blommor från balkongen. Pelargonerna som för övrigt fick komma fram från vintervilan lite väl sent och därför inte vuxit till sig riktigt denna sommar.

Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg. Vi har sverigebesök och hoppas på fint väder, en önskan som ser svår ut av uppfylla. Vi får koncentrera oss på sol i sinnet istället!

10 augusti 2009

Du är vacker


Det behöver inte alltid vara komplicerat. Många gånger är det det enkla som är det bästa alternativet. Tre små ord kan betyda mer än långa dikter. Och det är inte alltid det måste finnas en djuptgående betydelse, något enkelt som får en att le lite kan räcka minst lika långt.

Under min studietid delade jag en tid lägenhet med en väninna. När vi flyttade in satt det på spegeln i badrummet en liten klisterlapp med texten Du är vacker. Fantasin kanske kan lämna förslag på vem som hade satt upp den, och av vilken anledning. Vi lät den iallafall sitta kvar, en liten påminnelse som resulterade i ett leende varje gång man tittade sig själv i spegeln alltför tidigt på morgonen.

Nu är det länge sedan jag borstade tänderna i just det badrummet, men orden försöker jag fortfarande att upprepa för mig själv. I vårt sovrum hänger en hjärtformad krans, som nu har prytts med en liten lapp. Och även om det nu är jag som har hängt dit den får den mig fortfarande att le, något som kanske behövs ibland när man står där framför spegeln och inte är riktigt nöjd. Så kom ihåg, hur risigt det än känns...

...du är vacker!

6 augusti 2009

Limeglass


Glass hör sommaren till, och smakerna är oändligt många. Denna limeglass är härligt frisk i smaken, och blir bara bättre med små jordgubbsbitar i. Tänk dock på att den blir stenhård om den får stå i frysen för länge. Det är alltså en variant du gör och serverar direkt när den är genomfrusen, inte en du låter stå i veckor.

~
4 portioner
~
1 st limefrukt (saften plus skalet)
2 st ägg
1 dl socker, eller likvärdig mängd sötningsmedel
2 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt
ca 10 st jordgubbar
~
Dela äggen i äggulor och äggvitor.
Vispa äggulor, socker, yoghurt, limeskal och saft.
Ställ in blandningen i frysen i ungefär 30 minuter.
Vispa grädden.
Vispa äggvitorna till hårt vitt skum.
Vänd ner vispad grädde och äggviteskum i omgångar i limeblandningen.
Skär ner jordhubbarna i små bitar och rör försiktigt.
Häll smeten i en form, täck med plastfilm och ställ i frysen.
Låt frysa några timmar, det tog ungefär 3 timmar innan min sats var genomfrusen.