30 juli 2009

En blommig stol


Jag har en blommig stol. En stol som inte ofta används till att sitta på, då jag inte vill slita på den i onödan.

Den är helt täckt av blommiga bokmärken, med ett skyddande lager lack över. Detta har en väninna till mina föräldrar gjort och jag har haft stolen i min ägo i minst 10 år. För ett par år sedan såg jag en liknande stol i en inredningstidning för det nätta priset av 2000 kr. Ett högt pris, men kanske inte med tanke på det arbete som har lagts ner. Jag är iallafall helnöjd med min gratisversion.

Stolen står i vårt vardagsrum, bredvid trappan. Dagen till ära jag har ställt en liten ros på sitsen. Man måste ju göra sig fin inför fototillfällen!

Den här veckan har jag befunnit mig i dvala. Ingen motivation till att göra någonting, förutom att sova. Jag hoppas det går över snart, för jag har en hel del projekt liggandes som jag hoppas bli färdig med innan vi tar semester. Drygt tre veckor kvar innan det bär av till sydligare vatten.

28 juli 2009

Lyse kloster


Strax söder om Bergen ligger Lyse klosterruin. Klostret blev grundat 1146, men stängdes då reformationen infördes 1536. Den danske kungen tog då över klostret, ett par år senare revs det och i 1578 fraktades stenen från klostermurarna till Danmark och användes till Kronborg slott.

Ruinen är dock välbevarad och du kan fortfarande se hur klostret var uppbyggt. Klostergården är nästan 20 meter i kvadrat, omgett av pelare med välvt överbygge.

Idag växter gräset lite mer som det vill och de stora träden skuggar området. Efter alla dessa år inger ruinen fortfarande den stillhet och sakrala känsla som är förknippad med ett kloster, och spåren av dess en gång fantastiska arkitektur finns kvar.

21 juli 2009

Lyckorus


Vad är konst?
Jag bryr mig ärligt talat ganska lite om andras definitioner, för mig är konst ett kreativt verk. Konst är något som någon har lagt ner sina känslor i, och därför blir konsten ytterst personlig. Vad jag tycker om behöver inte du tycka om. Allt ligger, som man så fint säger, i betraktarens ögon.

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag pysslade med en överraskning till min man. Egentligen var den inte bara till min man, utan till oss båda. Något personligt, något som tar oss tillbaka till en underbar stund av livet.

Med vit, blå och svart färg, bladsilver och stämplar har jag, med hjälp av lite kreativitet, skapat en tavla. Om det är konst? Ja, för mig är det det.

Texten som är stämplad på tavlan är en vers ur låten Lyckorus, av Elin Sigvardsson, som spelades på vårt bröllop.

och det är alltid samma känsla, även att vi förändras
vi lyser starkt och klart fast tiden borde satt sina spår
och om vi någon gång gråter så möts vi alltid åter
i lyckorus och det är därför jag älskar dig

17 juli 2009

Nytt i trapphuset


När vi gick in i sommarsäsongen kände jag att det var dax för en förändring av dekorationerna i vår del av trapphuset. Jag har tidigare visat hur det såg ut i våras, så idag tänkte jag visa er hur det ser ut just nu.

En krans med fjärillar passar ju utmärk till sommaren. Kransen i sig har jag använt till mycket, jag byter bara ut dekorationerna efter säsong och humör. I julas såg den till exempel ut så här, och tidigare i våras hittade man den här. Fjärillarna har jag tillverkat av olika mönstrade papper och satt fast dem med dubbelhäftande tejp.

På knoppbrädan hänger nu ett svart paraply med volangkant, från Lisbeth Dahl. Ett paraply behöver man alltid ha till hands när man bor i Bergen. Lika bra då att det är ett snyggt ett.


Bredvid hänger en liten egentillverkad skylt, i en ståltrådsram (inte egentillverkad). De stämplar jag använt mig av kommer alla från Panduro.
Home is where the heart is.
Det behöver väl inte vara svårare än så?

Av ståltråd har jag ”skrivit” home, både roligt och enkelt att göra. Först har jag format en tjockare tråd till bokstäverna, och därefter lindat in dem med en tunnare tråd. Detta för att ge lite stadga och för att kunna gömma bort de delar där det är dubbel tjock tråd.

Med det passar jag på att önska er alla en riktigt fin helg. Själv ska jag tillbringa fredagskvällen med att städa upp i kaoset jag lyckats skapa nu när maken varit borta. Hans flyg landar 21.15...jag ska nog hinna...

14 juli 2009

Hjärtformade skålar


Dessa söta skålar, från Bruka, köpte jag i Sverige, när vi var där i maj. Bruka har så mycket snyggt i sitt sortiment, deras möbler är bara något av allt jag önskar mig därifrån.

Den vita glasyren på dessa skålar gör att hjärtformen verkligen framträder. De är vackra i sin enkelhet och behöver egentligen inte användas till annat än dekoration, men lite karameller är aldrig fel. Just dessa pastellfärgade ser dock godare ut än vad de är.

Planerna för denna vecka är många. Min man reste till Aberdeen i söndags, så jag roar mig själv med allt möjligt - ting ska målas, tang ska sys. Vi får väl se hur mycket jag hunnit med när han kommer hem igen på fredag. Den stora överraskningen är i alla fall nästan färdig. Mer om den i ett senare inlägg.

Må gott!

11 juli 2009

Musslor & Rosé


Är det bara jag som tycker att veckorna rusar förbi? Nu är det helg igen, och ärligt talat, var det inte helg igår? I den här takten är det snart dags för semester, och det är faktiskt 6 veckor kvar tills vi lämnar Bergen för 2 veckors semester, i Grekland och i Sverige.

När tiden nu går så pass fort känns det extra viktigt att finna stunder av njutning. Att sakta ner och finna ro. Kanske med ett glas rosévin med något gott att äta till?

Detta recept har vi gjort som förrätt ett par gånger, men det passar lika bra som huvudrätt om man ökar mängden musslor.

Thailändska musslor med koriander och basilika ( 4 portioner)
~
1 kg blåmusslor, färska med skal
1 st chilifrukt, röd
0,5 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
1 dl kycklingbuljong
2 msk koriander, hackad
2 msk färsk basilika
matolja, till stekning
~
1. Skölj och skrubba musslorna väl. Kasta alla musslor som är skadade i skalet, de som luktar dåligt eller de som är öppna och inte stänger sig om du knackar dem i bordet.
2. Hacka chili, lök och vitlök fint.
3. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs de hackade grönsakerna hastigt och lägg i musslorna. Slå på ostronsås, fisksås och kycklingbuljong. Lägg på ett lock, koka upp på full effekt, sänk värmen och låt koka ytterligare ett par minuter tills musslorna har öppnat sig. Kasta de musslor som inte har öppnat sig.
4. Strö över hackade örter och servera direkt.

Jag vill passa på att tacka alla som lämnat så snälla hälsningar om mina lådor i förra inlägget. Jag glädjer mig också över att många nya hittat hit, både norska och svenska läsare. Hoppas att ni alla får en riktigt härlig helg!

7 juli 2009

Tre lådor i trä


Ett fynd kan ju vara lite vad som helst. Något man väldigt gärna vill ha, som man dessutom hittar till ett väldigt bra pris. Eller för den delens skull, något man inte visste att man letade efter, men som man vet att man bara måste ha så fort man ser det. Fyndet jag visar idag visste jag inte att jag behövde, och inte vet jag ännu riktigt till exakt vad jag ska använda det.


Dessa tre lådor hittade jag i en sopcontainer på min mans jobb, då de hade rensat ut lite på lagret. Perfekta till förvaring av allt möjligt tänkte jag och tog med dem hem.

Fram åkte vit färg och efter tre omgångar var jag nöjd. Min tanke från början var att själv måla dit siffror, men så fann jag dessa wall stickers på Boligfryd. Inte behöver man göra det krångligare än vad det egentligen är. Så för 90 norska kronor har jag nu förvandlat mitt praktiska gratisfynd till något som numera också är vackert.

Frågan är ju bara vad jag ska förvara här i, och vart de ska stå. Som det är nu står de på kaminen i vardagsrummet. Perfekta till små stuvbitar, eller några härligt inspirerande böcker. Just nu kan det beslutet vänta, med de härligt rosa rosorna från trädgården får de ett tag framöver bara vara ett vackert blickfång.

5 juli 2009

Gamle Bergen


Det finns många vackra platser att besöka i Bergen, ni som inte varit här måste bara komma på ett besök! Och lyckas ni komma hit när det är fint väder, ja då får ni en extra bonus.

Jag ska vara ärlig, Bergen har många regndagar, cirka 280 stycken om året. Ett tips är att tajma in ett besök här samtidigt som mina föräldrar. De har varit här 3 gånger, utan en enda regndag om jag inte missminner mig. När de var här förra helgen var det dessutom riktigt varmt.

På söndagen besökte vi Gamle Bergen Museum, ett friluftsområde dit en hel massa gamla trähus flyttats. Det är härligt att gå runt i gränderna och titta på de vackra husen. Väljer man att gå den guidade turen får man även gå in och besöka urmakaren, kolonialbutiken och skolan.

Jag hoppas att ni alla har haft en fin helg. Vi har bland annat njutit av solen, ute på klipporna vid havet. Det känns verkligen så avslappnande att ligga och titta ut över havet och inte se annat än vatten och klippor. Totalt bortkopplad från världen och den hektiska vardagen. Efter en sån dag känner man sig redo för en ny arbetsvecka.