25 maj 2009

Helsingør


Nu är jag tillbaka efter en härlig vecka i Sverige, närmare bestämt Varberg, som även innefattade en dagstur till Helsingør. Det är därifrån dagens bildkavalkad kommer.




Jag lovar er ett mer inredningsrelaterat inlägg nästa gång, när jag har kommit i ordning lite. Just nu är det en massa väskor och kassar att packa upp.

Kram på er!

15 maj 2009

Pausfågel


11 maj 2009

Renovering vardagsrum del 2


Nu fortsätter vi med renoveringshistorien. För att hjälpa er lite på traven har jag gjort en liten ritning över vardagsrummet.

Som ni ser på ritningen har vi tapetserat två av väggarna och målat resten i vitt. Tapeten, som jag visade efter vårt fyndande i Aberdeen, kommer från Laura Ashley. Den ger verkligen karaktär till rummet och skapar en varm och ombonad känsla. Att den dessutom är blomstermönstrad skadar verkligen inte mig!

Den vita färgen är silkesmatt och kommer från Butinox. Med den har vi målat väggar, panel och murstock. I och med att väggen är riven och balkongdörren numera är inne i vardagsrummet, i kombination med den vita färgen och två stora fönster, flödar vårt vardagsrum i ljus. De två stora fönsterna är 160 respektive 210 cm breda och genom det ena har vi en fantastisk utsikt. Det hjälper helt klart till att skapa en härlig känsla i det här rummet, speciellt dagar med fint väder.

På golvet ligger ett klicklaminat från Ikea, Tundra Antik. Kanske någon tycker att vi skulle ha "behållit" trägolvet, slipat och oljat det. Den tanken har funnits, men på grund av att det tidigare var spånskivor fastspikade i golvet finns det alldeles för många spikhål i det för att det skulle bli snyggt.

Till den inbyggda bokhyllan har vi tillverkat två dörrar. Det är ju inte direkt standardmått på bokhyllan, men av takplattor har vi alltså gjort egna. Dörrarna är tapetserade och så sitter det platta lister i ytterkant. Nu kan vi stänga dörrarna och slippa titta på allt vi gömmer härinne, så som stereo och möjligen delar av den alltid växande CD-samlingen.

Vad är det då som återstår? Som ni ser på bilderna så saknas det golvlister, vilket vi har satt upp nu i kväll (dessa bilder togs i söndags). Jo...vi ska måla trappan också. Nu är sidostycken och räcke vitmålat, medan trappstegen fortfarande är träfärgade. Planen är att allt ska bli vitt, så att den "försvinner in" lite i väggen och inte tar för mycket plats för ögat. Men det får bli om ett par veckor, nu ska vi nämligen snart iväg på en liten semestertur till Sverige.

8 maj 2009

Renovering vardagsrum del 1


Hör och häpnad! Nu börjar vi faktiskt närma oss slutet av vardagsrumsrenoveringen. Idag ska vi börja lägga golv, och därefter är det endast golvlister som återstår innan det är dax för det roliga. Att inreda och göra fint! Men vi tar väl det från början...

Dagens vardagsrum bestod innan av två rum - det som då var vardagsrum och ett mindre rum vi kallade för trapprummet (härifrån gick trappan upp till loftet). På tre av väggarna inne i trapprummet satt det bröstpanel, med en strukturtapet upptill. Här rev vi ner panelen och fann en härligt mönstrad tapet under. Panelen på den sista väggen, den som trappan går längst med, har vi behållit, då det är panel hela vägen upp till nock.

Med en trappa längst med en vägg, fönster och balkongdörr längst en annan och så ett valv i en tredje vägg, var det svårt att använda detta lilla rum till något. Lösningen blev att riva ner väggen, för att få ett större rum och dessutom få utgången till balkongen direkt från vardagsrummet. Jag är inte heller speciellt förtjust i valv, särkilt inte sådana med en massa "dekorativa" lister runt, så att det försvann var ju bara en bonus.

Att riva ner väggen tog väl ungefär en timme och lämnade efter sig en decimeter bred glipa mellan golven. Först var planen att vi skulle lägga en list över denna glipa och på så sätt undgå att behöva lägga nytt golv (det var samma sorts golv i bägge rummen). Vi konstaterade dock att det inte skulle bli speciellt snyggt. Nytt golv fick det bli och operation riva golv startades.

Att ta bort klickgolvet var inga som helst problem och var gjort på ungefär 10 minuter. I vardagsrummet var det lagt direkt uppå trägolvet, då någon redan slitit bort det golv som tidigare var limmat fast direkt på trägolvet (limresterna finns kvar). I trapprummet låg dock en linoleummattan under klickgolvet, vilket resulterade i olika höjd på golven. Här fick vi alltså slita bort linoleummattan och spånskivorna den var limmad på. Spånskivorna i sig var dessutom fastspikade i trägolvet, men en sisådär 500 små spikar på 8 kvadratmeter. Snacka om att jag hade ont i ryggen efter det arbetet!

På två av väggarna i vardagsrummet satt det strukturtapet, på de två andra "fuskpanel", det vill säga skivor med infrästa spår. Dessa skivor togs bort, eftersom vi började leta efter en inbyggd bokhylla som tidigare fanns i en av väggarna. Det är bra med grannar som bott länge i huset och sitter inne med information... Denna bokhylla har vi nu tagit fram igen och trots att den inte är stor är all typ av förvaring alltid välbehövlig.

Istället för att riva ner all strukturtapet och tillbringa veckor med spackelspaden i ena handen och slipmaskinen i den andra, har vi satt upp gipsskivor på alla väggar, utom den panelen är kvar på. Efter spackling och slipning av skarvarna var underarbetet gjort.

Men nu räcker det med renoveringsbilder, till nästa inlägg...

6 maj 2009

Trådrullar i trä


För ett par månader sedan köpte jag underbart slitna trådrullar i trä från Anna, med härliga bloggen My lovely things. Jag tycker verkligen om sådant som är både vackert och praktiskt, och dessa trådrullar uppfyller de behoven med bravur.

I det kreativa rummet (aka arbetsrummet) ligger de nu på ett vitt fat. Härliga band av olika slag är självklart lindade på rullarna, i väntan på användning. Spetsen är inköpt på Panduro, de två turkosa banden (det enda med prickar, det andra med ränder) kommer från Stoff & Stil. Det blå med silvertråd har jag köpt på norska nätbutiken Lobelia.

Nu är ju bara frågan om jag någonsin kommer att använda banden, eller om jag låter de fortsätta vara den vackra dekoration de nu är.

4 maj 2009

The simple floral home


Jag tycker mycket om blommor i inredningen, så helt självklart är favoriten bland mina inredningsböcker The simple floral home. Det är en fantastisk bok fylld av härligt inspirerande bilder. Boken är uppdelad i fem olika kapitel, som alla fokuserar på olika stilar och färgsättningar. Det blommiga i en inredning kan hittas på allt ifrån krukväxter och snittblommor, till keramik, tyg, kakel och glas.

I kapitel ett - Fresh and light - ligger fokus på härligt friska färger, som citrongult och gräsgrönt, mot en ganska neutral bakgrund. Gult kan ju vara svårt att få in i inredningen, men här kan man hitta tips om hur man kan kombinera med andra färger och material.

Kapitel två heter Cool and clear, där färgerna blått och lila dominerar. Mörkare toner, tillsammans med mörkt trä och rostad metall, används för att skapa ett djup i inredningen. Vitt och créme utgör basen och ljusare blå toner och lila utgör accentfärger.

I Bold and brilliant är det rosa, rött och orange. Det är lite spansk hetta över det hela och det gäller att inte ta i för mycket. Även här har man använt sig av en neutral bakgrund, och låter färgglada utropstecken stoltsera. Lampan på bilden nedan tycker jag själv är helt underbar och har en plan på en egen skapelse i samma stil.

Från hetta till en dovare färgskala, i Soft and subtle blandas brunt, guld, ockra, plommon och mullvad. En ganska spartansk inredning, med få men effektfulla detaljer, skapar ett lugn, utan att det blir tråkigt.


Det sista kapitlet heter Deep and exotic, där mörkare rött och lila, blandat med ljusare rosa, skapar stämning. Ett viktigt inslag är exotiska blommor och detaljer. Mörkt och svärtat trä skapar härliga kontraster till de ljusa väggarna.

Det här är verkligen en härlig bok att bläddra i. Texterna är detaljrika och tar upp allt ifrån hur man ska komma igång, till val av rätt färgkombinationer. Detta är en detaljernas bok och författarinnan fokuserar väldigt på hur viktigt det är att använda sig av dem i inredningen. Rätt par kuddar i soffan lyfter hela rummet, men utan dem känns det platt och inte riktigt färdigt.

Till alla stilar har man valt att använda sig av ganska neutrala baser, vilket gör att det går lätt att förändra. Kanske vill man köra på lite Cool and clear till sommaren, för att framåt hösten göra det lite mer Deep and exotic?



Bakom boken The simple floral home står stylisten Julia Bird, med fotografier av Pia Tryde och text av Jane Newdick. Förlag är Frances Lincoln Limited. Boken finns att köpa på Bokus, för den som är intresserad (och säkert på andra ställen också).